Perheen parasta ajatellen
Yksinhuoltajaisä Jan-Peter Sandell teki päätöksen joka monen mielestä saattaa tuntua rohkealta. Hänestä se oli ainoa oikea päätös.
Hän aloitti elokuussa vuoden kestävän vuorotteluvapaan, jotta voisi viettää enemmän aikaa perheensä kanssa. Samalla se mahdollistaisi 6-vuotiaan Jami-pojan siirtymisen yksinomaan esikouluun ilman välillä pitkäksikin venyviä päivähoitopäiviä. Jami käy esikoulua erityisryhmässä.
– Tällä tavoin hän on esikoulussa korkeintaan neljä tuntia päivässä, ja jaksaa paremmin keskittyä oppimiseen, kertoo 9-vuotiaan Cecilian ja Jamin kanssa asuva Jan-Peter.
Sandell työskentelee tavallisesti Finnsementin päiväryhmässä. Vuorotyön sovittaminen lasten huoltajuuteen olisi ollut hankalaa ja vuorotteluvapaata suositeltiin mahdollisuuksien mukaan myös päiväkodista ja ergoterapeutin toimesta.
– Työnantaja suhtautui ymmärtäväisesti asiaan eikä sen suhteen ollut ongelmia, hän sanoo.
Nykyisen järjestelyn myötä hän ehtii viemään ja tuomaan pojan esikoulusta, isosisko sen sijaan matkustaa mielellään linja-autolla luokkakavereiden kanssa. Perhe asuu Tarassa, viitisen kilometriä Saaristotien risteyksestä.
– Kun työpaikalta näytettiin vihreää valoa päätös oli loppujen lopuksi helppo tehdä, eikä se taloudellisestikaan ole mahdoton yhtälö. Kaikessa on puolensa, mutta isossa kuvassa kaikki on sujunut yllättävänkin hyvin. Sama koskee vuorotteluvapaata. Tämä pojan koulunkäyntiä edeltävä vuosi mennään ikään kuin lasten ehdoilla, Jan-Peter sanoo.
Muutamista yllättyneistäkin katseista on nyt päästy siihen, että reaktiot ovat positiivisia.
– Saan hyvin apua kun tarvitsen sitä ja alan tottua siihen, miten asiat toimivat. Monet ovat tietenkin kyselleet taloudellisesta puolesta, mutta muuten ihmiset ovat suhtautuneet todella positiivisesti tilanteeseen.
Esikoulu sijaitsee erillään päiväkodista, suomenkielisen koulun yhteydessä.
– Sekin on osoittautunut onnistuneeksi valinnaksi, vanhemmat lapset ovat ottaneet kaverin mukaan leikkeihin. Välillä on jopa joutunut odottamaan vanhempien lasten välitunnin päättymistä ennen kun olemme päässeet lähtemään kotiinpäin eskaripäivän päätteeksi. Mutta minulla on nyt aikaa odotella, Jan-Peter nauraa.
Mitä isänpäivä merkitsee sinulle?
– On aina mukavaa kun lapset tuovat mukanaan jotain pientä mitä he ovat askarrelleet koulussa tai eskarissa.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi
Vuorotteluvapaa
- Mahdollisuus työnantajan kanssa sopia vähintään 100 päivän ja enintään 360 päivän vapaasta.
- Vuorottelukorvaus on joko 70 tai 80 prosenttia siitä työttömyyspäivärahasta, jota vapaalla oleva saisi työttömänä riippuen työhistoriasta.
- Ehtoja muutettiin viime vuoden syyskuussa ja ensi vuoden alusta kaavaillaan uusia muutoksia.
- Vuonna 2014 työhistorian alarajaa nostettiin 10 vuodesta 16 vuoteen.
- Yläikärajaksi asetettiin 60 vuotta, eikä vuorotteluvapaalta enää voi siirtyä suoraan eläkkeelle.
- Sijaisen tulee olla ollut vähintään 90 päivän ajan työttömänä viimeisten 14 kuukauden aikana, aikaisemmin riitti yhden päivän työttömänä oleminen.
- Yhden päivän työttömyys riittää edelleen, mikäli sijainen on alle 25-vuotias tai yli 55-vuotias, vaihtoehtoisesti vastavalmistunut ja alle 30-vuotias.
Vuodenvaihteesta ehdotetut muutokset ovat seuraavat:
- Vuorotteluvapaan kestoa lyhennetään 180 päivään eikä sitä enää voida jakaa useampaan osaan.
- Edellytys työhistoriasta nousee 20 vuoteen.
- Korvaus olisi 70 prosenttia työttömyyskorvauksesta työhistoriasta riippumatta.
- Muutokset eivät vaikuta viimeistään 31.12.2015 solmittuihin sopimuksiin vuorotteluvapaasta, mikäli vuorotteluvapaa jakso alkaa viimeistään 31.3.2016.