PK vieraili Kårlahdessa – suuri kylä meren ympäröimänä

Malin Johansson
Kårlahden asukkaita. Vasemmalta: Jarl Björn ”Nalle” Rosenholm, Gia Rittinghaus, Karl-Johan ja Birtta Holmqvist.
Julkaistu:

Kårlahdessa kaikki tervehtivät toisiaan ja juhannussalko nostetaan yhdessä joka vuosi – vuosittainen kesäjuhla Sandbackalla yhdistää kyläläiset ja mökkeilijät.

Kirjalansaarelta löytyy Kårlahden kylä, joka on pinta-alaltaan Paraisten suurin. Rakkaalla lapsella on monta nimeä: vanhojen tekstien perusteella nimellä Kårlahti on ollut monta muotoa – muun muassa Karalax, Kåralax, Korolax, Koorlax ja Corlax. Täällä sijaitsi aikoinaan kaksi kartanoa - Kapellskär ja Kårlax - sekä 19 tilaa ja 54 torppaa. 1930-luvun lopulla kylässä oli yhdeksän isompaa tilaa: Finnas, Mellangård, Mårs, Nedergård, Norrby, Södergård, Vestergård, Uppgård ja Östergård.

Linn Turkki
Kirjalansaarelta löytyy Kårlahden kylä, joka on pinta-alaltaan Paraisten suurin.

Karl-Johan ja Britta Holmqvist asuvat tilalla Mårs, jonne he muuttivat vuonna 1989, monen vuoden remontin jälkeen. Talon on rakentanut Karl-Johanin esi-isä, kapteeni Petterson 1700-luvun lopulla. Talo on 30 metriä pitkä ja sen pinta-ala on melkein 400 neliömetriä, kertoo Britta. Hän kertoo myös, että koko rakennus on remontoitu, ja että he ovat lisäksi rakentaneet yläkerran, missä tyttäret Annica ja Carin asuvat perheineen heillä käydessään.

Karl-Johan on asunut kylässä koko elämänsä ja kertoo, että he asuivat Brittan kanssa Kammarraden-nimisessä Mårsin päärakennuksen vieressä sijaitsevassa asunnossa ennen muuttoaan sukutilalle.

Pienenä erikoisuutena voidaan mainita, että Karl-Johanin isä oli 20-vuotias, kun Karl-Johanin äiti syntyi. Isä oli silloin sanonut: ”Kuinka hienoa että tuli tyttö, hänen kanssaan tulen menemään naimisiin.” Ja niin siinä kävi!

Yhteinen työhistoria

Mårs-talossa on asunut myös Brittan pikkusisko Gia Rittinghaus. Gia muutti perheensä kanssa Kårlaxin Mårsiin vuonna 1970 ja asui siellä vuoteen 1982 asti, jolloin muutti perheensä kanssa isänsä taloon nimeltä Gläntan. Gläntan sijaitsee vain pienen matkan päässä Mårsista. Gia kertoo, että hän arvostaa vapautta ja rauhaa, jota kylä tarjoaa.

Sekä Gialla että Brittalla on yhteinen työhistoria: he ovat kumpikin työskennellet monta vuotta Kårkulla samkommunissa. Kårkulla on ollut tärkeä työnantaja monelle kylässä asuvalle, ja 34 hehtaaria suurelle alueelle mahtuu monta muistoa.

– Kerran hiihdin töihin, mutta myöhästyin puolitoista tuntia, sanoo Gia ja hymyilee muistolle, kun hänen piti kiivetä monen ojan yli päästäkseen suksillaan peltoja pitkin Kårkullaan.

Vaikka Kårlahdella on pitkä ja perinteikäs historia ja monta sukutilaa, on kylässä myös paljon uusia asukkaita ja yli sata kesämökkiä. Yksi kylän suurimmista maatalousyrittäjistä on Kimmo Kaanela, joka asuu sukutilalla Pölsbölessä, mutta viljelee maata aktiivisesti myös Kårlahdessa.

Uusien asukkaiden joukossa on monta professoria ja tohtoria Åbo Akademista ja Jarl Björn ”Nalle” Rosenholm on yksi heistä.

– Olin etsimässä kenneliä vaimoni kanssa ja ystäväni oli remontoinut sopivan talon Kårlahdessa, kertoo Nalle.

Sandbacka rakennettiin talkoilla

Rosenholm on ollut aktiivisesti mukana Kårlahden kyläyhteisön 20-vuotisessa historiassa ja on, kuten Karl-Johan ja Gia, toiminut kyläyhteisön puheenjohtajana monta vuotta. Kyläyhteisön talo Sandbacka on rakennettu ja remontoitu EU:n ja Kulturfondenin tuilla. Koko yhteisön toiminta alkoi Brittan ja Karl-Johanin pihalla 1990-luvulla. Kesäjuhlille osallistui moni, ja tästä heräsi ajatus kyläläisten yhteisestä tilasta. Sandbacka rakennettiin talkoilla, iltoina ja viikonloppuina.

Rakentamisaloitteen tehneiden joukosta voi myös mainita Ulla ja Göran Björkmanin. Britta, joka on toiminut myös yhteisön sihteerinä, toteaa, että edellytys EU-tuelle oli iso määrä talkootunteja.

Kyläyhteisön puheenjohtajana toimii nykyään Tomi Lastuniemi. Vuosien aikana on järjestetty muun muassa lastenjuhlia, pilkkikilpailuja, kirpputoreja, joulujuhlia, isänpäivätapahtumia ja oktoberfestejä. Lista on pitkä. Vuosittaisiin kesäperinteisiin kuuluvat myös juhannusjuhla ja kesäjuhla, joka järjestetään 29. heinäkuuta Sandbackalla. Kyläyhteisö on kaksikielinen ja työtä on tehty paljon kielirajojen yli; muun muassa hallituksen pöytäkirja kirjoitetaan sekä suomeksi että ruotsiksi.

Malin Johansson
Sandbacka.

Sandbackalta löytyy myös kylän ilmoitustaulu, jolla on tällä hetkellä tietoa kuituverkon rakentamisesta Kårlahden asukkaille. Väståbolands svenska församling pitää iltahartauksen Sandbackalla 10. elokuuta. Kårlahti on toisin sanoen kylä, jossa on paljon elämää ja toimintaa. PK:n toimittajat saivat maistaa omenamehua, joka on tuotettu paikallisella Bornemannsin mehustamolla. Bornemanns on pieni perheyritys Kårlahdessa ja sinne tulee vieraita läheltä ja kaukaa. Eikä ole yllätys, että omenamehu on ihanan kesäisen makuista!

Paikalla olevat toteavat, että positiivista Kårlahdessa asumisessa on, että koulut ja päiväkodit ovat lähellä, ja että matka Paraisten keskustaan, Kaarinaan ja Turkuun on lyhyt.

Kylät, jossa PK vierailee, saavat osallistua pieneen kilpailuun tikanheitossa ja purkkien kaadossa heittämällä niitä palloilla. Tikanheitossa Kårlax sai 9 pistettä ja purkkeja jäi jäljelle vain kaksi kymmenestä.

Reporter/Toimittaja - Pargas Kungörelser/Paraisten Kuulutukset
Julkaistu: