PK:n vaaliväittely kiinnosti noin kolmeakymmentä

Julkaistu:

Keskustelun tempo ei ollut ehkä ihan toivottu paneelin suuren osallistujamäärän vuoksi.

Useimmat kuulijat vaikuttivat melko tyytyväisiltä tilaisuuteen, joka järjestettiin tiistai-iltana kaupungintalon henkilöstoruokala Kapyysissä, mutta mm. simultaanitulkkausta olisi toivottu tähän toimivasti kaksikieliseen keskusteluun, jossa kaikkea ei käännetty – vaan mentiin eteenpäin niin reippaasti kuin mahdollista.

Osallistujat

Markku Orell, Kok.

Heidi Salviander-Wahe, Kok.

Håkan Westergård, KD

Rolf Björklid, KD

Kai Nurro, PS

Matti Agge, Kesk.

Janne Ahonen, Kesk. (sit.)

Carita Henriksson, SDP

Maria Lindell-Luukkonen, SDP

Mikael Holmberg, RKP

Regina Koskinen, RKP

Helena Särkijärvi, Vihr.

Egon Nordström, Vihr.

Julius Karlsson, Vas.

Niklas Suominen, IPU, ilmoitti esteestä myöhäisessä vaiheessa.

ÅU:n päätoimittajan tehtävät pian jättävä Pär Landor avasi keskustelun nopealla lämmittelykysymyksellä, joka koski Paraisten äänestysvilkkautta edellisissä kuntavaaleissa lokakuussa 2012. Lopullinen äänestysprosentti oli Paraisilla silloin 64,7 %, ja lähimmäksi tulivat RKP:n Mikael Holmberg (64,5 %) ja Vihreiden Helena Särkijärvi (65 %).

Mikä on Paraisten tärkein kysymys näissä kuntavaaleissa?

– Lähtökohtaisesti erittäin vaikeat vaalit, kun on Sote ja muut. Jo kysymyksen määrittely on vaikeaa. Jos hallintouudistus tulee, niin se on ilman muuta koulutus ja sivistys, totesi Vasemmistoliiton Julius Karlsson.

– Vihreille koulutus on ehdottomasti tärkein, mutta haluan ottaa esille myös lähellä olevat palvelut ja toisistamme huolehtimisen, sanoi Egon Nordström (Vihreät).

– Korostaisin yhteistyön merkitystä yli puoluerajojen. Kuntien rooli maankäytön suunnittelussa ja ympäristöasioissa, kulttuurin, harrastustoiminnan ja liikunnan edistäminen, totesi Vihreiden Särkijärvi.

– Sote-uudistus, toteutuuko se vai ei? Meidän on tehtävä päätöksiä jotka takaavat että saamme hoitoa lähellä, sanoi RKP:n Regina Koskinen.

– Ilman hyvää ja vahvaa taloutta meillä ei ole mitään mahdollisuutta ylläpitää vahvaa kuntaa. Tarvitsemme kohtuullista sisäänmuuttoa ja mahdollisuuden asua ja elää turvallisesti, sanoi RKP:n Holmberg.

– Lähipalveluiden turvaaminen suurten mullistusten keskellä. Koulutus ja varhaiskasvatus ovat tärkeimmät asiat, mikäli Sote-uudistus toteutuu. Kaksikielisyys on myös tärkeä asia, totesi SDP:n Maria Lindell-Luukkonen.

– Lähipalvelu arjessa, hoito josta emme vielä tiedä ja etenkin vanhustenhoito. Henkilökuntaa tullaan tarvitsemaan siinä, sanoi SDP:n Carita Henriksson.

– Lyhyesti määriteltynä asukkaiden hyvinvointi niin taloudellisesti, henkisesti koulutuksen kautta kuin fyysisesti. Liikenneyhteydet on myös turvattava, totesi Keskustan listalla sitoutumattomana ehdokkaana oleva Janne Ahonen.

– Ennen Sote-uudistuksia asioiden pitää myös toimia ja täytyy pitää huolta täällä asuvista ihmisistä. Vanhukset ja lapset ovat molemmat tärkeitä ryhmiä ja järki pitää olla mukana näissä asioissa, totesi Perussuomalaisten Kai Nurro.

– Ensiksikin haluamme ihmisten tietävän että teemme työtä heidän parhaakseen, haluamme luoda positiivisuutta ja että ihmiset tuntevat että on mukava asua Paraisilla – koko kunnassa – ja tehdä työllistämisen helpommaksi pienyrittäjille, totesi Kristillisdemokraattien Håkan Westergård.

– Koulutus on tietenkin yksi tärkeimmistä asioista, mutta Paraisten keski-iän nousu huolestuttaa. Elävä kaksikielisyys on myös olennainen osa kokonaisuutta, totesi Kokoomuksen Heidi Salviander-Wahe.

– Elinvoimakysymys on tulevan kauden avainkysymyksiä, se on ainoa tapa jolla pystymme tulevaisuudessa turvaamaan hyvinvoivan kunnan. Kaavoituksen ote pitää saada aktiivisemmaksi jotta kasvu mahdollistuu, Kokoomuksen Markku Orell sanoi.

Välillä keskustelu poikkesi urille, joihin kunta ei juuri voi vaikuttaa, mutta enimmäkseen pysyttiin olennaisessa.

Video nähtävissä tässä alla. Klikkaamalla Youtube-logoa oikeassa alalaidassa ja katsomalla videota Youtube.comissa, voit videon kuvaustekstistä löytyvien sinisten aikalinkkien avulla hypätä suoraan sinua kiinnostavaan osioon väittelyssä!

Keskustelussa otettiin esiin kysymyksiä, jotka koskivat mm. kouluverkkoa, maksutonta varhaiskasvatusta, mitä konkreettisia toimia ehdokkailla olisi työpaikkojen lisäämiseksi jos heidät valitaan, kiinteistöveron suuruus, ruokapalvelun siirto Arkealle (yleisökysymys) sekä lukijakysymys Vanhan kunnantuvan tammesta: kaataako puu vai ei?

Muutamat ehdokkaat eivät olleet mielestään riittävän perehtyneitä kysymykseen ja totesivat että asia riippuu tietysti puun kunnosta – mutta ainakin kuusi paneeliin osallistunutta (SDP, RKP, VIhr.) halusi säilyttää tammen. Yleisön osalta mielipiteet menivät melko tasan: puolet halusi säilyttää ja puolet kaataa tai heillä ei ollut mielipidettä asiasta.

Mikael Heinrichs

050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Käännös Leena Lehtonen