Riistanhoitoyhdistys haluaa karkottaa Paraisten suden

Susihavaintoja. Vasemmalla Sture Lindroosin Lielahdessa kuvaama yksilö, oikealla Lampisissa kuvattu sudenjälki. Kuva: Sture Lindroos/Johan Öhman.
Julkaistu:

Karkotuslupa on vaihe prosessissa, jolla myöhemmin hankitaan lopettamislupa.

Tänä viikonloppuna Paraisilla asuva Bernhard Helander kohtasi suden Paraisten Kojkullassa.

Susi oli vain kymmenen metrin päässä, eikä osoittanut merkkejä arkuudesta.

Paraisten petoyhteyshenkilö Sture Lindroosin mukaan on huolestuttavaa, että susi tulee niin lähelle, varsinkin kun henkilö liikkui jalan.

– Se on ollut tarpeettoman lähellä. Suden pitäisi havaita ihminen kaukaa ja silloin se pysyy poissa. Ei ole luonnollista, että se tulee niin lähelle.

Arvio on neljä sutta

Lindroos arvioi, että susilla alkaa olla ahdasta muodostaa reviirejä Paraisten kunta-alueella, jossa arvioidaan liikkuvan neljä sutta kevättalven jälkeen. Tähän ei lasketa susia, jotka elävät esimerkiksi Houtskarissa.

– Arvioni mukaan ”vanhalla Paraisilla” liikkuu neljä yksilöä. Yhtenä iltana havaittiin kolme erillistä sutta, joten on todennäköistä, että niitä on yhteensä neljä.

Lindroosin mukaan susia on tiheimmin Lounais-Suomessa, ja nuoret sudet ovat nyt tottuneet kohtaamaan ihmisiä.

– Lupa suden karkottamiseen on kyllä työn alla. Olen kuullut useista vastaavista tilanteista kesän aikana sekä Ålössä että Lielahdessa.

Muutamasta päivästä muutamaan viikkoon

Susien karkotuslupien myöntäjä on Suomen Riistakeskus. Käytännössä karkottaminen tarkoittaa suden pelottamista pois alueelta. Lindroosin mukaan karkotusluvan saaminen kestää parhaimmillaan muutaman päivän, pahimmillaan viikkoja.

Luvan suden tappamiseen myöntää sen sijaan poliisi, ja lupa annetaan yleensä vain, jos on merkkejä suden aggressiivisuudesta.

Sture Lindroos arvioi, että lopettamislupaa voi hakea myös sen jälkeen, kun sutta on ensin yritetty pelotella pois 2–3 kertaa tuloksetta.

– Karkotusluvalla ei ole juurikaan käytännön merkitystä, se on itse asiassa askel prosessissa, jotta myöhemmin voidaan saada lopettamislupa. Tämän alueen sudet eivät ole vielä olleet aggressiivisia, Lindroos sanoo.

Katarina Pada

pku@aumedia.fi

Käännös: Tuuli Meriläinen