Saariston Kombi tarjoaa opintopistekursseja

– Toivomme, että ihmiset uskaltavat tarttua tähän tilaisuuteen ja saavat kurssinsa validoitua, vt. rehtori Charlotta Wiklén sanoo. Kuva: Malin Johansson.
Julkaistu:

Tästä syksystä lähtien voit kerätä opintosuorituksia Saariston Kombin validoiduilla kursseilla.

"Tänä syksynä tarjoamme neljä opintopistekurssia"

Saariston Kombin syksyn kurssitarjontaa selatessa kannattaa pitää silmällä oranssinväristä noppaa - ainakin jos haluaa kerätä opintosuorituksia. Tämän kertoo vt. rehtori Charlotta Wiklén, joka iloitsee, että Parainen voi nyt tarjota kursseille osaamispohjaista oppimista.

– Tänä syksynä tarjoamme neljä opintopistekurssia, mutta valitettavasti keramiikkakurssi on jo täynnä, Wiklén toteaa avatessaan tietokoneensa tarkistaakseen, kuinka monta ilmoittautumista tähän mennessä on tullut.

Osaamisperusteinen oppiminen tarkoittaa osaamisen esilletuontia, ja tämä on yleistynyt maksuttomassa koulutuksessa. Vuodesta 2020 lähtien osa maksuttoman koulutuksen oppilaitoksista on tarjonnut tätä mahdollisuutta ja nyt syyskuusta alkaen se on mahdollista myös Saariston Kombissa.

– Toivomme, että ihmiset uskaltavat tarttua tähän tilaisuuteen ja saavat kurssinsa validoitua, Wiklén sanoo ja kertoo, että hän itse on käyttänyt tätä mahdollisuutta muualla opiskeluaikanaan.

Opintopisteistä voi olla hyötyä eri koulutuksissa

Opintopisteistä voi olla hyötyä eri koulutuksissa, kun Kombin opinnot voidaan laskea opintoihin. Wiklén huomauttaa, että opintosuoristusten keräämisestä voi olla myös suurta hyötyä erilaisten työhakemusten kannalta.

Jos kurssin osallistuja haluaa saada opintopisteitä validoidusta kurssista, mikä on valinnaista, suoritetaan arviointi hyväksytysti tai hylätty -asteikolla. Hyväksyminen edellyttää, että osallistuja on noudattanut vahvistettua opetussuunnitelmaa, että kurssin tavoitteet on saavutettu ja että osallistumisprosentti on riittävän korkea. Lisäksi kurssin osallistujan tulee täyttää suostumuslomake, sillä opintosuoritusten rekisteröinti tapahtuu Opetushallituksen rekisterin ”Oma opintopolku” kautta.

– Kurssin osallistujat saavat näyttää osaamistaan, esimerkiksi ”Tecken som stöd” -kurssilla pitää tehdä satu viittomakielellä, Wiklén selittää.

Kurssi ”Tecken som stöd” on intensiivikurssi, joka järjestetään verkossa 27.9.–13.10. Se on suunnattu niille, jotka tarvitsevat viittomien tuntemusta tukena tai niille, jotka perheen, opintojen tai työn kautta ovat tekemisissä lasten tai aikuisten kanssa, jotka tarvitsevat viittomakieltä. Lisäksi kurssivalikoimassa on vielä kaksi oranssilla nopalla merkittyä kurssia - ”Välkommen med!” ja ”Saaristolaivurikurssi”.

Vapaita paikkoja on edelleen tarjolla

”Välkommen med!” on ruotsin peruskurssi, jolla harjoitellaan ruotsin puhumista ja kirjoittamista. Kurssi kestää syyskuusta marraskuuhun. Saaristolaivurikurssin aikana opit navigoinnin perusteet ja turvallisen liikkumisen järvellä. Kurssi kestää syyskuun alusta marraskuun loppuun.

Jos haluat kirjata opintopisteitä näistä kursseista, sinun tulee ilmoittaa siitä kurssin opettajalle etukäteen. Vapaita paikkoja on edelleen tarjolla.

Kurssin opettaja tekee arvioinnin, jonka jälkeen Wiklén hyväksyy kurssin osallistujan osaamisen. Opetussuunnitelma on opettajan suunnittelema.

– On selvää, että opettajalla tulee olemaan enemmän työtä, kun pitää opettaa ja samalla tehdä arviointi, Wiklén sanoo.

Hän huomauttaa, että opettajan oma kiinnostus opettamiseen koulutuksen antamiseen oli lähtökohtana, kun opintopisteitä antavat kurssit on valittu.

Helpottaakseen uusien kurssinopettajien työskentelyä maksuttomassa koulutuksessa Saariston Kombi järjestää tänä syksynä kurssin, jossa opetetaan työkaluja ja taitoja opettajaksi aikoville tai jo opettajana oleville. Kurssilla tavoitteena on innostaa ja tukea uusia kurssinopettajia, aineesta riippumatta. Kurssi on nimeltään ”Online ABC för nya kursledare” ja alkaa 22. lokakuuta. Lisätietoja: https://kombi.pargas.fi/

Validoidut kurssit Saariston Kombissa syksyllä 2024

  • Keramik för nybörjare 2.9–18.11/opettaja Aya Lundsten
  • Välkommen med! Ruotsin alkeet 9.9–11.11/opettaja Miska Törmänen
  • Saaristolaivurikurssi – opi turvallista veneilyä/opettaja Raimo Laaksonen

Malin Johansson

Käännös: Tuuli Meriläinen