Saaristotalli ei mene kesällä kiinni

Helmer. Helmer-poni lähdössä ratsastustunnille. Kuva: Yksityinen
Helmer. Helmer-poni lähdössä ratsastustunnille. Kuva: Yksityinen
Julkaistu:

Lapsuuden unelma kävi toteen Pia Kullalle, joka oli jo nuorena puhunut ratsastuskoulun aloittamisesta. Kun Paula Lankinen 14 vuotta sitten ryhtyi vuokraamaan hänen hevostaan muutamana päivänä viikossa, ilmeni, että kaksikolla oli samansuuntaiset haaveet.

– Ennen kun teimme päätöksen, olimme jo monta vuotta puhuneet siitä, että jos meillä joku päivä olisi oma talli, toimisi se juuri tällä tavalla, sanoo Paula Lankinen.

Toimintaa kaikenikäisille

Ersbyssä sijaitseva ratsutila on todellinen perheyritys, missä Pia Kulla, Björn Holmberg ja lapset kaikki ovat mukana. Paula Lankinen ohjaa osan ratsastustunneista. Tallilla on tällä hetkellä 16 hevosta, joista suurin osa on mukana ratsastuskoulutoiminnassa. Jotkut hevoset ovat hoitohevosia.

Holmbergin tausta on maanviljelyssä ja hevosten heinän viljelyssä, mikä teki siirtymisen uudelle alalle sekä helpommaksi että luonnollisemmaksi.

– Me emme halunneet sellaista tallia, minne tullaan ainoastaan ratsastustunnille, vaan tavoitteena on koko ajan ollut luoda yhteisö ja vahvistaa sitä, opettaa lapsia hallitsemaan ja kommunikoimaan hevosten ja ponien kanssa, sanoo Kulla.

Ajatuksena oli luoda talli ja yhteisö, missä ovet ovat auki ja minne voi tulla esimerkiksi koulun jälkeen.

– Mieluummin he saavat olla täällä, kuin hengailla jossakin Malmilla, on ainakin minun ajatukseni joka tapauksessa, sanoo Björn Holmberg.

– Täällä lapset ja nuoret oppivat ottamaan vastuuta, noudattamaan rutiineja ja ottamaan huomioon sekä hevoset että toiset niin, että jokainen viihtyy ja voi hyvin.

Kysyntää riittää

Alkuperäisenä ajatuksena oli pelkkä ponikoulu, mutta heti alkuvaiheissa Pia Kullalle tuli tunne, että alueella on kysyntää useammalle ratsastuskoululle.

– Tämä tunne osoittautui perustelluksi, koska meillä on nyt noin 40–50 oppilasta ilman, että olisimme sen enempää markkinoineet toimintaamme. Suureksi iloksemme olemme myös saaneet toimintaamme ratsastajia sekä Kaarinasta että Turusta, sanoo Kulla.

Opettajat ovat molemmat kaksikielisiä ja opetusta annetaan tarvittaessa niin suomeksi, ruotsiksi kuin englanniksikin.

Useat ratsastuskoulun pidemmän matkan oppilaista tulevat tallille omin päin linja-autolla ja vanhemmat noutavat heidät myöhemmin töiden jälkeen.

Leiritäyteinen kesä tulossa

Saaristotallin ratsastuskoulutoiminta ei keskeydy kesän aikana, vaan se satsaa sen sijaan useisiin eri leireihin, sekä yli yön leireihin että päiväleireihin ja 5–7 -vuotiaiden ponikerhoihin. Yksi leireistä on myös lapsi-vanhempi leiri.

Leirit järjestetään pääasiassa kesä- ja heinäkuussa. Lisätietoa leireistä löytyy tallin facebook-sivulta.

Suunnitteilla on myös aikuisille suunnattuja viikonloppuleirejä, joiden aikana aikuiset pääsevät rakkaan harrastuksensa pariin – ja pitämään taukoa hektisestä arjesta.

– Pääasiallinen kohderyhmämme oli alussa 5–10 -vuotiaat lapset, mutta huomasimme, että kysyntää on kaikissa ikäryhmissä ja aikuisissa ratsastajissa, jotka ovat saattaneet ratsastaa nuoruudessaan, mutta joilla on ollut pidempi tauko ja sen jälkeen heistä on tullut merkittävä asiakasryhmä, sanoo Pia Kulla.

Fanin selässä. Ratsastusopettaja Paula Lankinen Fani-hevosen selässä. Kuva: Yksityinen

– Alueella ei ole kovinkaan montaa ratsastuskoulua, jotka tarjoavat toimintaa 5–7 -vuotiaille aloittelijoille ja 8–10 -vuotiaana aloittaminen on jo melko myöhäistä, sanoo Paula Lankinen.

Yksivuotisjuhlat toukokuun alussa

Talli viettää yksivuotisjuhlia lauantaina toukokuun 4. päivä naamiaisten, keppihevoskilpailujen ja muun hauskan parissa.

Talli järjestää myös mielellään Tyky-päiviä yrityksille ja on myös mahdollista tiedustella ohjelmaa erilaisiin tapahtumiin kuten syntymäpäiviin ja polttareihin.

– Tulemme olemaan paikalla myös Skäri Openin aikaan 25. toukokuuta, ja silloin voit tulla tutustumaan meihin Malmilla, kertoo Kulla.

Mikael Heinrichs

050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

käännös Timo Järvenpää

  • Torstain 21.3. paperilehdessä Paula Lankisen sukunimi oli erehdyksestä johtuen väärin.