Sähköpyörätuolit kehiin PIF-centerissä

Strateginen laji. Sähköpyörätuolijalkapallossa taktiikka on isossa roolissa. Sen allekirjoittavat vasemmalla Alex Lundell, oikealla Aaron Lundell sekä keskellä FC Interin Powerchair-joukkuetta valmentava isä-Erik. Kuva: Mikael Heinrichs
Strateginen laji. Sähköpyörätuolijalkapallossa taktiikka on isossa roolissa. Sen allekirjoittavat vasemmalla Alex Lundell, oikealla Aaron Lundell sekä keskellä FC Interin Powerchair-joukkuetta valmentava isä-Erik. Kuva: Mikael Heinrichs
Julkaistu:

12-vuotias Alex Lundell ja 7-vuotias Aaron Lundell saavat kunnian olla mukana vihkimässä käyttöön PIF-centerin uutta palloiluhallia – ainakin mitä tulee SM-tason kilpaurheiluun. Heidän edustamansa FC Inter Powerchair pelaa nimittäin kotiturnauksen sähköpyörätuolijalkapallon SM-sarjassa hallissa, jota pääasiassa käytetään harjoitteluun.

– On tietenkin hauskaa pelata kotikentällä, vaikka alusta ei olekaan meille kovin tuttu. Treenaamme tavallisesti Peltolan ammattioppilaitoksen tiloissa Turussa, jossa on puulattia. Tämä lattia käyttäytyy hieman toisella tavalla, toteaa joukkueessa numerolla 53 pelaava Alex Lundell.

Alusta vaikuttaa ennen kaikkea ohjaukseen, mutta myös pallo käyttäytyy eri tavalla. Puulattialla peli on yleensä nopeampaa, sillä kitkaa on vähemmän kuin esimerkiksi kumilattialla.

– Mieluiten pelaamme nopeaa peliä, Aaron sanoo.

Pelaajanumerot ovat jalkapallossa tärkeä juttu, ja jonkun tietyn numeron ollessa varattu nähdään välillä mitä mielikuviotuksellisimpia vaihtoehtoja. Alex Lundellin 53 on kuitenkin eri maata.

– Se tulee itse asiassa Herbie-kuplan numerosta, hän nauraa.

Pikkuveli Aaron pelaa numerolla 5. Tällä hetkellä FC Interin harjoitusvahvuudessa on kahdeksan pelaajaa, joista viisi osallistuu kilpaotteluihin.

SM-sarjaa pelataan nyt toista kautta. Tällä kaudella sarjassa on mukana kolme joukkuetta, kun TPV tuli uutena mukaan.

– Haemme koko ajan lisää potentiaalisia joukkueita ja toiveena olisi järjestää jonkinlainen infotilaisuus Pohjanmaalla myöhemmin tänä vuonna, kertoo poikien isä Erik Lundell, joka myös valmentaa FC Interin joukkuetta ja on lajin pioneereja Suomessa.

Muutamasta isommasta kaupungista olisi hienoa saada joukkueet mukaan sarjaan, Helsinkiin ja Tampereelle mahtuisi varmasti toisetkin seurat.

Kikkailua. Aaron (vas.) ja Alex Lundell näyttävät mallia miten pallo liikkuu simuloidussa ottelutilanteessa. SM-sarjan otteluissa syntyy suhteellisen vähän maaleja kansainvälisiin peleihin verrattuna. Pallon ilmanpaine tulisi säätää siten, että se pomppii mahdollisimman vähän. Kuva: Mikael Heinrichs

Vuodenvaihteesta lähtien sähköpyörätuolijalkapallo on toiminut Suomen palloliiton alaisuudessa, mikä on Erik Lundellin mukaan erittäin positiivinen asia.

– Tuntuu todella hienolta tunnustukselta palloliiton suunnalta. Samallla se tuo vahvasti esiin sen, että jalkapallo todellakin on kaikille suunnattu laji. Palloliiton verkostojen kautta mahdollisuudet laajentaa toimintaa ovat aivan erilaiset kuin omana, pienenä lajiliittona, Erik Lundell painottaa.

Inter ja HJK ovat sarjataulukon kärjessä kun kausi on puolessavälissä. Joukkueet ovat kohdanneet kolmasti, ja kumpikin joukkkue on voittanut yhden otteluista. Kolmas keskinäinen ottelu päättyi maalittomaan tasapeliin.

– Olen oikein tyytyväinen peliimme toistaiseksi tällä kaudella, Alex sanoo.

Paraisten turnaus alkaa heti “El Clasicolla” Interin ja HJK:n välillä.

Kätettävät tuolit ovat mitä erilaisimpia, jotkut ovat muunneltuja “siviilituoleja”, toiset varta vasten lajia varten rakennettuja, patentoituja laitteita.

Pelikenttä on mitoiltaan 28 x 15 metriä, eli vastaa tavallista koripallokenttää ulkomitoiltaan. Ottelut pelataan kolmella kenttäpelaajalla ja yhdellä maalivahdilla peliajan ollessa 2 x 20 minuuttia.

Pyörätuolien maksiminoipeus on 10 km/h ja niihin on liitetty etupuskuri, jolla palloa pääasiassa pelataan.

– Kovimmat tutkalla mitatut vedot ovat olleet 40 km/h:n luokkaa, Erik Lundell kertoo.

Pelipäivänä PIF-centeriin on vapaa pääsy ja pelaajien vanhemmat pitävät tuttuun tapaan puffettia.

– On todella hienoa että Paraisten kokoisella pienellä paikkakunnalla on tällainenkin halli, johon me saimme mahdollisuuden tulla pelaamaan. Viime kaudella yksi turnaus pelattiin PUNTissa, ja silloin paikalla oli noin satapäinen yleisö. Toivottavasti väki löytää paikalle myös nyt, Erik Lundell sanoo.

Lajiin vihkiytymättömälle katsojalle Erik Lundell vinkkaa lajin olevan erittäin taktinen. Pelaajien keskinäinen sijoittuminen on ratkaisevassa asemassa ja senttimetrit voivat hyvinkin ratkaista.

– Välillä voi olla hieman hankalaa pysyä kärryillä vihellysten osalta, mutta tarkoituksena on esittää mahdollisimman vauhdikasta ja viihdyttävää peliä.

Mikael Heinrichs

050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi