Satoi tai paistoi
Tämä on mielipidekirjoitus, mielipiteet ovat kirjoittajan omat.
Oli todella virkistävää viettää alkuviikosta kokonainen aamupäivä raikkaassa ulkoilmassa Merituulen päiväkodin Tuulikellojen eskariryhmän kanssa. Päiväkoti- ja tässä tapauksessa esikoulutoiminta taivasalla tuntuu todella hyvältä idealta.
Henkilökunnan mukaan sairaspoissaolot ovat vähentyneet kuluneen syksyn aikana, mikä ei itse asiassa ole kovin yllättävää. Kaupungit ja kunnat omistavat usein monta ns. ongelmataloa, joissa epäillään kosteusvaurioita, homeongelmia ja huonoa sisäilmaa. Aika ajoin tällaisia tapauksia tupsahtelee julkisuuteen, sekä meillä että muualla. Vånon koulu joutui sulkemaan ovensa, Mäntyrinteen päiväkoti samoin. Nykyistä Villa Kamomillaa korjattiin perusteellisesti sen jälkeen kun kaupunki osti aikaisemmin yksityisenä lastenkotina toimineen kiinteistön.
Varhaiskasvatuksen parissa siirtyminen entistä enemmän tällaiseen ajattelutapaan tuntuu perustellulta. Se ratkaisee monia ongelmia. Ensinnäkin kaupunkien ja kuntien tarve omistaa kiinteistöjä vähenee. Hyväkuntoisia kiinteistöjä voidaan sen sijaan hyödyntää aiempaa tehokkaammin.
Vähentyneet sairaspoissaolot mainittiin jo, mutta kehityksellä voi olla myös suoria kansanterveydellisiä vaikutuksia. Kun vertaa nykypäivän lasten vapaa-ajanviettoa vaikkapa minun sukupolven – tai 1960-lukulaisten vastaavaan – erot ovat huomattavat.
Minäkään en ole mikään varsinainen eräihminen. Eikä tarvitsekaan olla ymmärtääkseen että metsässä leikkiminen on terveellisempää kuin videopelien pelaaminen sohvalla.
Merituulen päiväkodin henkilökunta mainitsi, että monet vanhemmat kokevat ettei heillä ole tänä päivänä riittävästi aikaa olla ulkona lastensa kanssa. Työelämän vaatimukset ovat ajoittain kovia. Kotivanhemmat ovat harvinaisia, vaikka monet ovat mahdollisuuksien mukaan kokeilleet erilaisia osittaisen hoitovapaan ratkaisuja lasten ollessa pieniä.
Yksi ulkona vietetty tunti ulkona verrattuna yhteen sisällä vietettyyn tuntiin on melkoinen ero päiväkodissa. Miksi lasten pitää oppia istumaan paikallaan jo pienestä pitäen? Sen he ehtivät varmasti oppimaan moneen otteeseen varttuneemmallakin iällä. Valitettavasti.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi