Skröbbel-Gåbbana kutsuu juhlimaan vastikään kunnostetun tuulimyllyn avajaisia elokuussa

Julkaistu:

Skräbbölen vanhan tuulimyllyn kunnostustyö on loppusuoralla, ja työn valmistumista juhlitaan avoimessa avajaisjuhlassa elokuun 21. päivänä.

Skräbbölen Myllynmäellä ollaan työn touhussa PK:n ilmestyessä paikalle. Skräbbölen kyläyhdistys Skröbbel-Gåbbana on paikalla viitisentoista jäsenen voimin, ja työvaatteisiin pukeutuneet ja siveltimin varustautuneet ahkeroijat antavat vanhalle tuulimyllylle uuden ilmeen. Yhdistyksen ”yviman” eli päämies Rainer Wahtera valvoo työn sujumista punamultaämpäri kädessään.

– Mylly maalattiin viimeksi vuonna 2001, ja olin silloinkin mukana, hän sanoo.

– Yksi työskentelee ja muut katsovat vierestä, Carl-Gustav ”Gusse” Bergström sanoo nauraen.

Tuulimylly on sydämen asia

Se ei kyllä oikein pidä paikkaansa, kun Skröbbel-Gåbbana on vauhdissa, mutta juuri sillä hetkellä yhtä myllyn listaa on korjattava, joten talkooporukan on pidettävä pieni tauko työstä. Tuulimylly on yhdistykselle sydämen asia ja komeilee myös yhdistyksen logossa – Skröbbel-Gåbbana on jopa painattanut myllyaiheisia t-paitoja.

Tuulimylly ja Skröbbel-Gåbbana ovat kulkeneet yhtä matkaa ”ukkojen” 3. maaliskuuta 2000 pidetystä ensikokouksesta lähtien. Silloisessa kokouksessa käsiteltiin myllyn siipiä, jotka lojuivat maassa. Kokouksen tuloksena tuulimylly korjattiin ja siivet naulattiin takaisin paikoilleen.

Keskustelut kävivät kuumina

Viime vuonna yhdistyksen ensimmäisessä perjantaikokouksessa elokuun ja syyskuun vaihteessa tuulimyllyn kunnostaminen nousi jälleen ajankohtaiseksi. Keskustelut kävivät kuumina siitä, mitä vuoden 2019 lopussa katkenneen siipipalkin suhteen tehtäisiin. Lisäksi huolena oli, että vanha mylly alkaisi kallistua.

– Otimme yhteyttä kaupunginhallituksen puheenjohtajaan, joka opasti meitä kirjelmän esittämisessä kaupungille, Wahtera kertoo.

Kirjelmän myötä kaupunginhallitus hyväksyi marraskuussa 2023 myllyrakennuksen kunnostamishankkeen korkeintaan 20 000 euron kustannuksin.

Skröbbel-Gåbbana otti yhteyttä Peter Karlssoniin, ahvenanmaalaiseen myllyjen restauroijaan, ja lupasi kustantaa osan Karlssonin matkakuluista, jos tämä tulisi Skräbböleen katsomaan vanhaa myllyä. Karlsson hyväksyi tarjouksen ja kävi Skräbbölessä kesäkuussa. Hän korjasi myllyn ja teki siihen uudet siivet.

– Nyt annamme vielä myllylle viimeisen värisilauksen ennen kuin ryhdymme juhlavalmisteluihin, Wahtera sanoo.

Juhla on kaikille avoin

Keskiviikkona elokuun 21. päivänä kello 15 koittaa nimittäin avajaisjuhlien aika Myllynmäellä. Juhla on kaikille avoin, ja Paraisten kaupunki tarjoaa kahvia ja purtavaa. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Gilla Granberg pitää puheen, ja Skröbbel-Gåbbana-kuoro esiintyy. Paikan päällä on myös Peter Karlsson, joka kertoo mielellään kunnostustyöstä.

Malin Johansson

Käännös: Helene Helo