Tällä paraislaisella on toinen jalka Kiinassa– ”Maassa on joustava työskennellä”

Julkaistu:

Kuuden viikon vierailusta tulikin neljän kuukauden mittainen, mutta nyt Mats Pahlman on palannut kotiin Paraisille Kiinan Tšangtšunista.

Kiina on Mats Pahlmanille tuttu maa, ja vuodesta 2010 hän on viettänyt siellä lähes yhtä paljon aikaa kuin kotona Paraisilla – pois lukien koronavuodet, jolloin käytännössä koko maa suljettiin. Mats joutui tuolloin pitämään lähes kolmen ja puolen vuoden tauon Kiinasta.

– Vuonna 2010 ystäväni soitti minulle. Hän kysyi, haluaisinko tulla Kiinaan Šanghaihin valmistamaan maalämpöpumppuja.

"Sain viisi viikkoa aikaa löytää ehdokkaita"

Vuonna 2011 Pahlman perusti yhteisen yrityksen kiinalaisen kollegansa kanssa, ja sillä tiellä hän on edelleen. Mats teki pioneerityötä, koska Kiinassa maalämpö on lämmitysmuotona melko tuntematon, ja kauppa alkoi käydä. Samoihin aikoihin hänelle tarjottiin hyvin jännittävää tehtävää. Kun vuonna 2016 varmistui, että vuoden 2022 olympialaiset järjestettäisiin Pekingissä, Kiinan urheilumaajoukkue otti häneen yhteyttä ja antoi tehtävän, joka vaikutti lähes mahdottomalta – ainakin aikataulullisesti.

– Sain viisi viikkoa aikaa löytää ehdokkaita ja koota urheilijoista ja valmentajista Kiinalle maastohiihtojoukkue olympialaisiin.

Kiinassa murtomaahiihto ei ole kovin suosittu urheilulaji, ja Mats sai etsimällä etsiä sopivia valmennettavia. Kiinan melonta- ja soutuliitto otti häneen yhteyttä, ja liitosta poimittiin olympiaryhmään monta nuorta ja lupaavaa urheilijaa. Osaavien valmentajien löytämiseen Mats käytti toista taktiikkaa.

– Laitoin Suomen Hiihtoliiton verkkosivuille ilmoituksen, jossa kerroin etsivämme valmentajia, ja useat nuoret valmentajat tarttuivat tilaisuuteen, Mats kertoo.

Myös muun muassa Norjasta hankittiin ammattivalmentajia.

Valtio ylläpiti harjoituskeskuksia

Lyhyessä ajassa kerättiin sadoittain urheilijoita, jotka alkoivat harjoitella rankasti olympialaisia varten niin Kiinassa kuin Pohjoismaissa. Muun muassa Vuokatissa harjoitteli ryhmä, jota valmensi Suomen ruotsinkielisen urheiluliiton nykyinen urheilupäällikkö Glenn Lindholm ja hänen vaimonsa Johanna. Kiinassa valmennustoimintaa oli neljässätoista eri provinssissa, ja maastohiihtäjiksi valmennettavia urheilijoita oli yli tuhat. Valtio ylläpiti harjoituskeskuksia, joissa urheilijat ja valmentajat asuivat – kellon ympäri.

– Pikkuhiljaa suuresta massasta alkoivat erottua ne, joilla todella oli lahjoja, Mats sanoo hymyillen ja muistelee ensimmäisiä Kiinassa pitämiään rullahiihtoharjoituksia.

Mats purkaa parhaillaan ”urheilubisnestään”

Mats verkostoitui aikaisessa vaiheessa tehokkaasti Kiinan maajoukkueen kanssa, sillä hän alkoi myös tuoda ja myydä suomalaisia hiihtovarusteita ja suksivoiteita kiinalaisille. Kiinalaisten jättipanostus ei kuitenkaan lopulta johtanut satumaiseen menestykseen.

– Johto tyri koko jutun, sanoo Mats avaamatta tapahtunutta sen enempää.

Mats purkaa parhaillaan ”urheilubisnestään” Kiinassa ja panostaa sen sijaan yritykseensä. Viime vuonna hän kävi Kiinassa ensimmäistä kertaa kolmeen ja puoleen vuoteen.

Koronaepidemia sulki koko maan, ja Mats istui kotona Suomessa pyörittelemässä peukaloitaan. Tuolloin Nauvon Kyrkbackenin koulussa ilmaantui tarve erityisopettajan sijaiselle, ja Mats otti paikan vastaan.

"Työskentelimme ahkerasti"

Vaikka maa toimii taas epidemian jälkeen normaalisti, talous sakkaa erityisesti rakennusalalla. Mats on kuitenkin löytänyt uuden markkinaraon.

– Olemme alkaneet viedä uusia lämpöpumppumalleja Eurooppaan. Työskentelimme ahkerasti, ja nyt ne ovat vihdoin valmiita.

Syy hänen viimeisimmän vierailunsa venymiseen neljän kuukauden pituiseksi ovat hiljattain voimaan astuneet ja kaikkiin kylmälaitteisiin vaikuttavat fluorattuja kaasuja koskevat määräykset.

– Määräykset tuottivat meille paljon työtä, ja jouduimme uusien direktiivien takia aloittamaan malliemme kanssa alusta.

Mats palasi kotiin Kiinasta viikko sitten lauantaina, ja hän on perin tyytyväinen lopputulokseen.

– Meidän lämpöpumpuillamme on korkeat COP-arvot, ja ensimmäinen erä saapuu Kiinasta lokakuussa.

Mats keskittyi täysin työhönsä

Neljän Kiinassa viettämänsä kuukauden aikana Mats keskittyi täysin työhönsä, eikä vapaa-aikaa varsinaisesti ollut – hengähdystaukona toimi korkeintaan päivittäinen kävelylenkki korttelin ympäri. Hän pitää kiinalaisesta työkulttuurista ja hyvistä tekniikan alan palveluista, joita hänellä oli käytettävänään. Lyhyet keskustelut työpajalla luonnistuvat kiinaksi.

– Maassa on joustava työskennellä.

Mats työskentelee Koillis-Kiinassa Tšangtšunissa, jossa eläminen ja asuminen on suhteellisen edullista. Siellä järjestetään myös Kiinan Vasaloppet, joka on Kiinan suurin hiihtokilpailu. Matsin tukka on juuri leikattu, ja hän kertoo käyneensä parturissa ennen lähtöään kotiin.

– Se maksoi kaksi euroa ja 50 senttiä. Ruoka-annoksen saa kahdella, kolmella eurolla.

Seuraavaa Kiinan-matkaansa Mats ei ole vielä suunnitellut, vaan nyt hän aikoo olla kotona ja nauttia Suomen kesästä, kun sitä on vielä vähän jäljellä!

Mats Pahlman

Ikä: 58

Asuu: Paraisilla

Perheeseen kuuluvat: vaimo, kaksi lasta, kaksi kissaa

Koulutus: ekonomi, insinööriopintoja

Työskentelee: yrittäjänä, valmistaa ja myy lämpöpumppuja ja lämmitysjärjestelmiä. Omistanut vuodesta 2011 yrityksen kiinalaisen kollegansa kanssa. Työskenteli aiemmin myös Kiinan olympiahiihtojoukkueen perustamiseksi vuoden 2022 Pekingin olympialaisiin.

Mielenkiinnon kohteet: urheilu, soutua kesäisin ja hiihtoa talvisin

Kiinassa syö mieluiten: nuudelikeittoa tai hapanimelää kalaa

Malin Johansson

Käännös: Helene Helo