Tammikuu on kaverikuu
Tämä on mielipidekirjoitus, mielipiteet ovat kirjoittajan omat.
Mennyt vuosi on ollut monella tapaa erityinen ja jää varmasti ihmisten mieliin. Vuosien päästä voi palata muistoissaan kevääseen tai syksyyn 2020:
”Muistatkos, kun silloin koronavuonna tehtiin etätöitä, käytiin etäkoulua eikä sukulaisia tai kavereitakaan saanut nähdä entiseen malliin?” Entäs joulunpyhät sitten? Vietitkö aattoa samaan tapaan kuin vuotta aiemmin vai rentouduitko vain ydinperheen kesken kotosalla?
Turun Sanomien 27.12. artikkelissa Anna Kuusela on haastatellut Varsinais-Suomalaisia nuoria ja kertoo, miten korona on iskenyt opiskelijoihin.
”Suurin osa vapaa-ajasta menee kotona yksin ollessa”, toteaa yksi haastatelluista uusista ensimmäisen vuoden yliopisto-opiskelijoista.
Uudenlainen arki on tuonut mukanaan kiireettömyyttä, kun ei ole tarvinnut kiiruhtaa paikasta toiseen, vaan kokouksiin ja oppitunneille on voinut ottaa osaa videon välityksellä kotisohvalta käsin, mutta toisaalta myös mielenterveyden haasteet ovat lisääntyneet. Turun Yliopiston tohtorikoulutettava Juuso Repo kertoo samaisessa artikkelissa, että viimekesäisen kyselytutkimuksen perusteella ahdistuneisuus ja masennusoireet ovat kasvaneet sekä ammattiin että lukiosta valmistuneilla nuorilla.
Alkuvuodesta monet lapset ja nuoret ovat perinteisesti etsineet itselleen uusia harrastuksia tai aikuiset halunneet esimerkiksi liikkua enemmän ja vähentää herkuttelua joulun ja uuden vuoden juhlien jäljiltä. Koronapandemian myötä retkeily ja metsissä liikkuminen on lisääntynyt huomattavasti, kuten muun muassa Metsähallitus, Yle ja Helsingin Sanomat ovat viime vuonna toistuvasti uutisoineet. Joko olet itse ulkoillut lähiluonnon kuntopoluilla tai kenties jossakin maamme kansallispuistoista? Turun Sanomien artikkeleiden innostamana olen käynyt koronavuoden etätöiden vastapainoksi tutustumassa muun muassa Nauvon luontopolkuihin, ja Sattmarkin vaellusreittejäkin patikoitiin lasten kanssa ristiin rastiin viime keväänä.
Tammikuussa 2021 vietetään partiossa kaverikuuta. Lippukunnat ympäri maata kutsuvat lapsia ja nuoria tutustumaan viikkokokouksiinsa tai houkuttelevat aikuisia ja perhepartiolaisia mukaan toimintaansa eri tavoin. Luvassa voi olla esimerkiksi rastirata lähiluonnossa kokouspaikan ympäristössä tai ryhmät voivat toivottaa kaverit tervetulleiksi tutustumaan uuteen harrastusmahdollisuuteen.
Paraisilla toimii kolme paikallisyhdistystä eli lippukuntaa, joista kaksi on ruotsinkielistä ja yksi suomenkielinen. Ota rohkeasti yhteyttä, tutustu nettisivuihin ja sometileihin ja pyydä päästä mukaan kokeilemaan. Partio kuuluu kaikille – tule mukaan leikkimään, retkeilemään ja saamaan uusia kavereita sekä ikimuistoisia elämyksiä Suomen suurimmassa nuorisojärjestössä. Vaikka osa toiminnasta onkin koronan myötä siirtynyt virtuaaliseksi, yksin ei tarvitse jäädä ja mielekästä tekemistä löytyy varmasti ihan jokaiselle.
Heidi Luoto