Valinnan vaikeus

tekstivinjetti jossa puinen seinä taustalla
Tämä on mielipidekirjoitus. Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia.
Kurt Lundqvist
Julkaistu:

Tämä on mielipidekirjoitus, mielipiteet ovat kirjoittajan omat.

Vaaliaika. Aika, jolloin päättäjät ehkä näkyvät eniten Paraisten asukkaille. Ehdokkaille tämä merkitsee usein kiireisiä aikoja. Useita vaalikoneita on täytettävä. Moniin tulkinnanvaraisiin kysymyksiin, joista tutkijat voisivat kirjoittaa väitöskirjoja, on yhtäkkiä vastattava vaihtoehdoilla ”Täysin samaa mieltä”, ”Lähes eri mieltä”, ”Jokin mielipide ylipäätään??”. APUA! On otettava valokuvia ja laadittava iskulauseita. Monet aktivoituvat tavallista enemmän mielipidekirjoittajina tai jättävät valtuustossa aloitteita. Järjestetään kursseja, erilaisia tempauksia ja tilaisuuksia. Jotkut ovat aktiivisia etsiessään ehdokkaita vaaleihin. Ei helppo tehtävä. Kaupungin resurssit ovat niukat, joten rahaa on säästettävä, eikä luottamustehtävästä saatava palaute ole aina kovin myönteistä. Se ei ehkä houkuttele. Karkkilassa on jopa käynyt niin, että kahdella puolueella on vähemmän ehdokkaita kuin heillä on nykyisiä valtuutettuja.

Demokratia voi tuntua itsestäänselvyydeltä, mutta se vaatii sitoutumista. Kuntavaalien alla kohtaamme kysymyksiä, jotka vaikuttavat suoraan arkeemme – koulu, hyvinvointi, vesi, tiet, rakentaminen, kaavoitus. Kaikki, mikä liittyy siihen, miten verorahojamme käytetään. Silti kuntavaaleissa äänestysprosentti on usein alhaisempi kuin eduskuntavaaleissa. Miksi? Edellisissä vaaleissa äänestysprosentti Suomessa oli vain hieman yli 55 %. Ehkä kunnallistaso koetaan epämääräisemmäksi, tai ehkä uskomme, ettei äänellämme ole suurta merkitystä. Mutta mikään ei voisi olla kauempana totuudesta!

Siksi olen erittäin iloinen siitä, että Paraisilla on jälleen suuri määrä ehdokkaita, jotka pitävät tärkeänä osallistua päätöksentekoon ja tehdä yhdessä töitä kaupungin parhaaksi.

Siksi olen erittäin iloinen siitä, että Paraisilla on jälleen suuri määrä ehdokkaita, jotka pitävät tärkeänä osallistua päätöksentekoon ja tehdä yhdessä töitä kaupungin parhaaksi.

Demokratia. Joskus ihmetellään, onko demokratiaa, kun pieni ryhmä tekee päätöksiä Paraisilla. Eikö asukkaita pitäisi kuulla? Suomessa on edustuksellinen demokratia, mikä tarkoittaa, että valitsemme poliitikot, joiden toivomme perehtyvän asioihin perusteellisesti ja tekevän päätöksiä sen sijaan, että kaikki asukkaat äänestäisivät asioista. Tästä on monia etuja. Se mahdollistaa harkitut ja pitkäjänteiset päätökset, jotka perustuvat tietoon ja kokonaiskuvaan, eikä tunteisiin tai lyhytnäköisyyteen. Kansanäänestykset voivat olla täydentäviä, mutta kunnan hallitseminen niiden avulla olisi sekä epäkäytännöllistä että tehotonta. Asukkaiden tehtävänä on valita edustajia, joihin luotamme, ja pitää heidät vastuussa vuoropuhelun ja vaalien kautta.

Paraisilla voi saada varsin merkittävän luottamustehtävän 100–200 äänellä. Onko se demokraattista, joku kysyy. Noin 14 800 asukasta ei ole valinnut kyseistä henkilöä. Siksi valitun on oltava nöyrä. Demokratiassa yksi tai muutama ihminen ei saa päättää asioista yksin. Siksi on erityisen tärkeää, että päättäjät osaavat tehdä yhteistyötä – niin muiden puolueiden, luottamushenkilöiden, viranhaltijoiden kuin asukkaiden kanssa. Jos päättäjät tai asukkaat itsepäisesti pitävät kiinni vain omasta näkemyksestään, se johtaa vain polarisaatioon ja epäluottamukseen. Demokratia sen sijaan perustuu elävään keskusteluun, erilaisten mielipiteiden kunnioittamiseen ja haluun kuunnella. Demokratia on paljon enemmän kuin vain äänestäminen neljän vuoden välein.

Kunnallispolitiikka on se areena, jossa tehdään päätöksiä, jotka suoraan muokkaavat yhteiskuntaamme. Huolestuttavaa on seurata, kuinka demokratia rapautuu eri puolilla maailmaa. Siksi meidän on kaikesta työstä ja mahdollisista puutteista huolimatta pidettävä demokratia elävänä Paraisilla.

Siispä vaalien alla: Perehdy asioihin, keskustele muiden kanssa ja mikä tärkeintä – mene äänestämään. Jos emme käytä ääntämme, kuka silloin tekee päätökset puolestamme? Elävä demokratia ja hyvinvoiva Parainen ovat meistä kaikista riippuvaisia.

Kurt Lundqvist

Kaupunginhallituksen jäsen, RKP

Kurt Lundqvist
Kaupunginhallituksen jäsen, RKP
Julkaistu:

Paraisten päättäjille on tarjottu mahdollisuus avata sitä, mitä kaupungissa tapahtuu lukemattomien poliittisten kokousten aikana ja niiden välillä. Jokainen puolue kirjoittaa vuorollaan kolumnin.