Vanhat esineet saavat uuden elämän kierrätys-keskuksessa
Kuppeja, lautasia, kannuja, laseja, tuoleja, valaisimia, mattoja, kodin elektroniikkaa, huonekaluja, kirjoja, leluja ja paljon, paljon muuta. Paraisten kierrätyskeskuksesta löytyy lähes kaikkea mitä kotona tarvitaan.
– Meillä on seudun paras valikoima ja yksi asiakas totesikin että tämä on kaupungin paras tavaratalo, kertoo Kirsi Espelin-Aikola, Paraisten kierrätyskeskuksen myymälävastaava.
Eniten kysytään keittiötarvikkeita, kodin elektroniikkaa ja lamppuja, mutta myös huonekalut myyvät hyvin.
– Vanhat räsymatot menevät saman tien. Usein kysyttyjä ovat myös pesukoneet ja jääkaapit, sanoo Espelin-Aikola.
Kierrätyskeskus vastaanottaa lähes kaikkia kodin tavaroita, hyväkuntoisia huonekaluja, kodin tekstiilejä ja sähkölaitteita.
– Otamme vastaan myös laitteita, jotka eivät toimi. Ne viedään Kaarinan kierrätyskeskukseen jossa ne puretaan ja käyttökelpoiset osat otetaan käyttöön. Siksi otamme vastaan myös rikkinäisiä kännyköitä ja kodinkoneita.
– Meillä ei ole täällä oikeutta korjata sähkölaitteita, mutta meillä on sähkömies joka tarkastaa kaikki meille tulevat laitteet. Myyntiin tulevat laitteet on tarkastettu ja niitä voi turvallisesti käyttää, kertoo Espelin-Aikola.
Kierrätyskeskus ei ota vastaan vaatteita, kenkiä, vaarallista jätettä tai rakennusmateriaalia.
– Meillä ei ole tilaa esimerkiksi oville tai ikkunoille. Teemme yhteistyötä korjausrakentamisyhdistys Curation kanssa, joka voi vastaanottaa sellaisia.
Vaikka kierrätyskeskus on sijainnut Norrbyssä noin kymmenen vuoden ajan eivät suinkaan kaikki vielä tiedä missä se on. Espelin-Aikola on ollut myymälävastaavana noin vuoden ajan ja hän kertoo että tänä aikana on tullut monta uutta asiakasta.
– Kalkkitien liikenneympyrän kyltti neuvoo asiakkaita tänne. Meillä on myös vakioasiakkaita, jotka käyvät viikoittain. Valikoima vaihtelee paljon ja joka käyntikerralla voi tehdä löytöjä.
Ovesta astuu juuri yksi vakioasiakkaista, Sture Karlsson. Hän keräilee lasi- ja posliiniesineitä ja poikkeaa lähes päivittäin.
– Olen käynyt kierrätyskeskuksessa ahkerasti alusta asti eli jo silloin kuin se sijaitsi Seurojentalolla.
Tuleeko mielestäsi nykyisin yhtä paljon tavaroita kuin ennen?
– Ei, todellakaan ei. En tiedä mistä se johtuu, ehkä nykyisin myydään enemmän verkossa, miettii Karlsson.
Myös Espelin-Aikola uskoo että verkkokauppa vähentää kierrätyskeskusten liikevaihtoa.
– Mutta se ei ole lainkaan kielteistä, sillä on vain hyvä että tavaroita kierrätetään. Tämä ei ole myöskään varsinaista liiketoimintaa, koska emme saa tehdä voittoa. Tavoitteemme on antaa tavaroille pidempi elinaika. Kaikki tulot menevät menojen kattamiseen.
– Asiakkaat ihmettelevät joskus mitä teemme tuotolla, mutta meillä on myös paljon menoja. On kiinteistön vuokra ja henkilöstökustannuksia ja lisäksi vuokraamme keskiviikkoisin aamupäivällä pakettiauton, joka noutaa ja kuljettaa asiakkaiden tavaroita pientä maksua vastaan. Meidän täytyy maksaa myös kaatopaikalle vietävistä tavaroista, joten siksi emme ota vastaan sellaista jota emme saa myydyksi kuten esimerkiksi rikkinäiset ja likaiset huonekalut.
Miten hinnoittelette tavarat?
– Tarkistan muiden kierrätyskeskusten hintoja ja laitamme saman hinnan tai jopa vähän alhaisemman. Jos tavara on lähes käyttämätön tai todella hyväkuntoinen otamme kolmas- tai neljäsosan uuden hinnasta.
Lapsiperheet ovat iso asiakasryhmä, koska heille on paljon tavaroita.
– Lapset kasvavat nopeasti ja aina ei ehkä halua ostaa koko ajan uutta. Meillä on lapsille urheilutarvikkeita kuten luistimia ja suksia, mutta myös lastenvaunuja ja -sänkyjä. Niillä on hyvä menekki!