Varha on myös onnistunut
Tämä on mielipidekirjoitus, mielipiteet ovat kirjoittajan omat.
Mediassa uutisoidaan, miten hyvinvointialueet kierivät rahaongelmissa ja vähentävät toimipisteitä. Rahoitusta määrittää maamme hallituspuolueiden politiikka. Hyvinvointialueille ei mahdollisteta investointien tekoa. Samalla hallituksen leikkaukset ovat kasvattaneet kurjuutta. Aikuisten sosiaalityöhön on tullut edellisvuoteen verrattuna yli 40% enemmän yhteydenottoja, joista suuressa osassa on ollut huoli häädöstä ja asunnottomuudesta, sekä taloudellisesta selviämisestä perusarjessa.
Suuri osa palvelupisteiden lakkauttamispäätöksistä tehtiin kiinteistökartoituksen jälkeen, koska kyseiset kiinteistöt ovat olleet kuntien jäljiltä homeessa tai muuten huonokuntoisia. Palveluverkon heikennykset on huono asia, mutta esimerkiksi homeisten kiinteistöjen käytön lopettaminen Varhassa taas positiivista. Nyt tarvittaisiin lisärahoitusta parempien kiinteistöjen hankkimiseen.
Sotepalveluissa on kuitenkin myös koettu onnistumisia erityisesti lastensuojelussa kun vertaa vuosia 2023 ja 2024. Kun avohuollon asiakkuudet ovat vähentyneet niin perhetyön asiakkuudet ovat vastaavasti lisääntyneet. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että ennaltaehkäisevissä palveluissa ollaan onnistuttu ja kyetty muuttamaan toimintaa ”tulipalojen sammuttelusta” niiden ehkäisyyn. Sijoituspäätösten määrä on vähentynyt n 25% ja uusien huostaanottojen määrä n 20%.
Neuvonnasta ja arvioinnista sosiaalipuolella on vastannut uusi Soihtu-yksikkö, joka on pystynyt ratkaisemaan 90 % kaikista yhteydenotoista ensimmäisen 3 kk:n aikana, siitä huolimatta, että yhteydenottojen määrä on kasvanut merkittävästi.
Rahaa kuluu edelleen suhteettoman paljon ostopalveluihin, joista esimerkkinä Familarin lastensuojelupalvelut, joiden kautta jokaisesta eurosta 12 centtiä siirtyy veroparatiisien kautta sijoittajien taskuihin. Näiden kalliiden ostopalvelujen käyttöä on pystytty vähentämään.
Muita onnistumisia 2024: Vammaispalveluissa on lisätty jalkautuvaa palvelua, jonka avulla lyhytaikaisten laitosjaksojen tarve on vähentynyt. Mielenterveys- ja päihdepalveluissa on juuri viety läpi iso muutos, jossa mm. käynnistyi Varhan oma päihde- ja riippuvuushoito. Hammaslääkärivastaanotoille kiireetön hoitoonpääsy on parantunut. Asiakastyytyväisyys on yleisesti korkealla. Lastensuojelun sosiaalityöntekijätilanne on kuntien jälkeen saatu kuntoon ja kaikilla lapsilla on vihdoin oma vastaava työntekijä. Johtamisrakenne on selkeytynyt. Uudet digipalvelut mahdollistavat etävastaanotot ja digimielenterveysklinikka on perustettu. Työntekijöiden sairausmäärät ovat pienentynyt 0,5% verran. Varhalle on tullut liki miljoona puhelua, joihin vastattiin 98 %:sti saman päivän aikana.
Aitiopaikalta Varhan valtuustosta ja sote-lautakunnasta käsin muutosta seuranneena yhteenvetoni on, että Varha on onnistunut monilla tärkeillä alueilla parantamaan palveluita jo nyt. Uskoni julkiseen sosiaali- ja terveydenhuoltoon on kohentunut. Suurin osa Varhan haasteista johtuu hallituspuolueiden leikkaus- ja rahoituspolitiikasta.
Paraisten Vasemmistolla on ollut vahva edustus Varhassa 2024. Nina Söderlund on vaikuttanut Varhan hallituksessa ja valtuustossa, Kati Karlsson kansalliskielisessä lautakunnassa ja itse olen ollut Varhan valtuustossa, sotepalvelulautakunnassa ja hyvinvointi- ja terveysjaostossa viime kauden, sekä valmistelevan vuoden pelastuslautakunnassa. Olemme tehneet noin 10 valtuustoaloitetta, joista paikallisesti tärkeänä nostan esiin saaristostrategian luomisen. Olemme pieni, mutta erityisen vaikuttava paikallisyhdistys niin Varhan, kuin kaupunginkin asioissa.
Paraisten päättäjille on tarjottu mahdollisuus avata sitä, mitä kaupungissa tapahtuu lukemattomien poliittisten kokousten aikana ja niiden välillä. Jokainen puolue kirjoittaa vuorollaan kolumnin.