Varhan perhekeskus ja senioritoiminta alkavat muotoutua “Tehtävämme on varjella ruotsinkielisiä palveluita”
Kaksi uutta organisaatiota alkaa muodostua Varsinais-Suomen Varha-hyvinvointialueella. Tämän vuoden helmikuun 1. päivästä lähtien Annette Karlsson johtaa kaksikielistä perhekeskusta, joka toimii Paraisilla, Kemiönsaarella ja ruotsinkielisessä Turussa. Emma Soveri toimii toimintakykyä tukevien palveluiden päällikkönä perhekeskuksen kanssa samalla toiminta-alueella, ja hän aloitti Karlssonin tavoin tämän vuoden helmikuun ensimmäisenä päivänä. Palvelut ovat pääosin samat kuin ennenkin - mutta ovat saatavilla uusissa organisaatioissa.
– Kyse on toiminnoista, jotka ovat kuuluneet eri sektoreille ja kuuluvat nyt uuteen organisaatioon Varhan sosiaali- ja terveyspalveluissa, Karlsson selittää ja lisää, että organisaatiomalli on kansallinen.
Perhekeskuksen kolme pilaria
Kaksikielinen perhekeskus on erilaisten lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia edistävien palveluiden verkosto. Yksi perhekeskuksen tehtävistä on koordinoida kunnan, järjestöjen, seurakuntien ja myös kolmannen sektorin palveluita, jotta lapset, nuoret ja perheet saavat tarvitsemaansa apua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Karlsson kertoo, että perhekeskuksen kolme pilaria koostuvat fyysisestä perhekeskuksesta, verkostoperhekeskuksesta ja E-perhekeskuksesta, joita aletaan nyt kehittää.
– Perhekeskuksessa työskentelee tällä hetkellä yhteensä noin 50 työntekijää. Nyt aluksi kyse on lähinnä tarpeiden kartoittamisesta ja organisaation rakentamisesta, Karlsson sanoo.
Perhekeskuksen toimintaan kuuluu kaikkea ennaltaehkäisystä, äitien ja lasten/perheen neuvonnasta koulu- ja opiskelijaterveydenhuoltoon. Ennaltaehkäisevää perhetyötä ja -kotipalvelua lapsiperheille panostetaan ja kehitetään erityisesti.
Kotikuntoutuksessa tuetaan kotona asuvia vanhuksia
Toimintakykyä tukevista palveluista Soveri sanoo, että ne voidaan jakaa ”Vanhempien keskukseen” liittyviin palveluihin ja asiantuntijapalveluihin, jotka koostuvat kuntouttavista palveluista kuten fysioterapiasta, toimintaterapiasta ja puheterapiasta sekä apuvälineyksiköstä.
– Organisaatiossani työskentelee noin 20 työntekijää ja toimialaan kuuluu muisti- ja senioriohjaus sekä lääketieteellinen kuntoutus, mutta myös kotikuntoutus, joka on uutta vuodenvaihteesta lähtien, Soveri kertoo.
Kotikuntoutuksessa tuetaan kotona asuvia vanhuksia moniammatillisella yhteistyöllä.
– Tehtävämme on nyt toiminnan kehittäminen ja työskentely niin, että meistä muodostuu tiimi. Tehtävämme on suojella ruotsinkielisiä palveluita, Karlsson korostaa.
Sekä perhekeskus että toimintakykyä tukevat palvelut kuuluvat niin kutsutulle. sote-alueelle 4, johon kuuluvat Parainen, Kemiönsaari ja ruotsinkielinen Turku. Väärinkäyttö- ja mielenterveyspalvelut kuuluvat myös samalle alueelle, mutta johtajan rekrytointi sille toiminnalle on vielä kesken.
Malin Johansson
Käännös: Tuuli Meriläinen