Virheitä, tavoitteita ja mahdollisuuksia

Julkaistu:

Tämä on mielipidekirjoitus, mielipiteet ovat kirjoittajan omat.

Muistan ensimmäisen päiväni yliopistossa, loppujen lopuksi siitä on vain vuosi. Se oli sekoitus hermostuneisuutta, jännitystä ja vahvaa odotuksen tunnetta. Uusi, mahtava ajanjakso elämässä odotti aivan nurkan takana. "Uuden" painottaminen on tässä olennaista, kaikki oli erilaista kuin ennen.

Rakennukset, ihmiset ja tunnelma. Se oli tunne, jota en ollut koskaan ennen kokenut. Johdantoviikko oli täynnä hauskoja aktiviteetteja ja tapahtumia ja tarjolla oli paljon aktiviteetteja. Kun opinnot kuitenkin alkoivat, niin aloin pikkuhiljaa tuntea olevani eksyksissä. Oliko valintani sittenkään oikea?

Tätä silmällä pitäen ajattelin jakaa vinkkejä sinulle, jolla on nyt oma opintoaikasi edessäsi. Asioita, jotka saattavat kuulostaa itsestään selvältä, ??mutta asioita, joita olisin todella itse halunnut kuulla.

Ensimmäinen ja ehdottomasti tärkein vinkki, jonka voin antaa, on uskaltaa kysyä. Se saattaa kuulostaa itsestään selvältä, mutta minulle se ei ollut niin yksinkertaista kuin luulin. Paljon ajatuksia ja tunne siitä, etten tiennyt mitä tehdä, jotta pääsisi eteenpäin, oli iso asia. On tärkeää muistaa, että et ole koskaan yksin epävarmuudessasi. Professorit, opiskelijatoverit, tuutorit, vanhemmat opiskelijat - kaikki ovat olleet jossain vaiheessa samassa tilanteessa. Pyydä apua, kun sitä tarvitset, mikään kysymys ei ole tyhmä, niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin. Kyllä, kaikki tekevät virheitä. Maailma ei lopu, jos satut kävelemään väärään luentosaliin ja huomaat sen puolen tunnin kuluttua - puhun ehkä kokemuksesta.

"Käytännön" valmistautumisen lisäksi on tärkeää valmistautua myös henkisesti. Teet sitten harppauksen yliopistoon suoraan lukiosta tai välivuoden jälkeen, siirtymiseen liittyy suuri henkinen sopeutuminen. On tärkeää asettaa itselleen järkeviä tavoitteita, eikä odottaa parhaita arvosanoja kaikilla kursseilla. Olet siellä oppimassa.

Opiskeluaika ei kuitenkaan ole vain opiskelua. Yliopiston sosiaalinen elämä on tärkeä osa kokemusta ja avain tasapainoiseen ja onnelliseen opiskeluaikaan. On monia yhdistyksiä, aktiviteetteja ja tapahtumia, joihin voi osallistua, joten hyödynnä tilaisuus osallistua ja luoda uusia muistoja. Hyödynnä hetket, sillä jonain päivänä pidät sitä kauneimpana asiana, jonka olet kokenut.

Joten ota aikaa, nauti hetkestä ja uskalla kokeilla uusia asioita.

Caroline Voutilainen

Käännös: Tuuli Meriläinen