Visioita Vanhalle Malmille esiteltiin symposiumissa

Ullanrinne. Oikealla oleva rakennus on marttojen Brinkas-tupa. Kuva: Leena Lehtonen.
Ullanrinne. Oikealla oleva rakennus on marttojen Brinkas-tupa. Kuva: Leena Lehtonen.
Ullanrinne. Oikealla oleva rakennus on marttojen Brinkas-tupa. Kuva: Leena Lehtonen.
Julkaistu:

– Ongelma on se että puuttuu kokonaissuunnitelmia ja tulevaisuudenvisioita. Tämä koskee koko kaupunkia, ei vain Vanhaa Malmia, totesi Egil Essén. Muun muassa hänen ajatuksiaan kuultiin viime viikolla symposiumissa, joka järjestettiin Vanhan Malmin säätiön 15-vuotisjuhlavuoden johdosta.

Egil Essén peräänkuulutti suunnitelmia ja asioihin paneutumista perusteellisesti sen sijaan että moni asia jää tilapäiseksi. Tästä esimerkkinä hän mainitsi linja-autoaseman, joka sijoitettiin nykyiselle paikalleen – tilapäisesti.

– Käsite Saaristokaupunki sekä kalkki ovat mahdollisuuksia, joita tulisi hyödyntää nykyistä enemmän.

Suuri kysymys on Kirkkosalmi, jonka tulisi olla itsestäänselvä väylä myös isommille veneille.

Arkkitehti Anna-Leena Seppälä kertoi Vanhan Malmin säätiön perustamisesta ja sen tavoitteista.

Kesällä 1993 ilmestyi Seppälän ja arkkitehti, professori Tore Tallqvistin kirja Paraisten Vanha Malmi, rakennussuojelu & korjausohjeisto. Tuolloin ajankohtainen oli myös alueen asemakaava. Säätiö perustettiin asukkaiden tueksi ja sen ensisijaisena tehtävänä on edistää alueen rakennussuojelua.

Vanhalla Malmilla on toteutettu muun muassa aita- ja porttihanke Leaderprojektina. Siihen kuului myös erilaisia kylttejä.

Nyt toteutumassa oleva visio on entinen leipomon tontti, jonne on alettu rakentaa omakotitaloja. Myös sepän paja on yksi toteutunut hanke.

– Vanha Malmi on elävä asuinalue, mutta se voisi olla myös matkailijoita houkutteleva alue.

Alueen museotupiin pyritään saamaan elämää ja toimintaa kesäajaksi. Yksi mahdollisuus on saada niihin käsityöläisiä. Myös rakennuksista ja niissä asuneista ihmisistä pyritään kokoamaan helposti omaksuttavaa tietoa kiiinnostuneille.

– On hyvä että on erilaisia hankkeita ja esitetään toiveita eri tahoilta, totesi kirkkoherra Juho Kopperoinen.

Hän esitti omana toiveenaan että Suntin varrella järjestettäisiin pop-up ravintolapäivä.

Mutta jotta yhä useampi löytäisi tiensä Vanhalle Malmille tarvitaan tiedottamista ja kylttejä. Keskustakoordinaattori Folke Pahlman on visioinut kylttiä Kalkkitien liikenneympyrään. Se toisi ainakin pyöräilevät matkailijat kaupunkiin Kalkkitien rakenteilla olevan pyörätien kautta.

– Ensimmäinen arvokas kohde, jonka he kohtaavat on Vanha Malmi. Sinne kääntyminen edellyttää että asukkaat esittävät houkuttelevan kutsun. Sen jälkeen he voivat tulla Suntin yli keskustaan, vierasvenesatamaan ja kaivoksen näköalapaikalle ja saada monta uutta kokemusta ennen kuin jatkavat edelleen saaristoon.

Kaavoitusarkkitehti Turkka Michelsson kirjoitti tervehdyksessään kokoukselle että on paineita kehittää alueen keskustan puoleista julkisivua. Ne kohdistuvat kaupungin vastuulla olevaan Runebergin puistoon, Runeberginrannan katualueeseen ja aukioon. Runeberginrantaan rajoittuvien kiinteistöjen kehittämisestä on myös toiveita, jotka voivat johtaa mahdolliseen kaavamuutokseen.

Vanhan Malmin säätiön perustajiin kuuluivat Vanha Malmi-yhdistys, Paraisten kotiseutuyhdistys, Paraisten seurakuntayhtymä, Paraisten kaupunki, paikallisia pankkeja sekä teollisuus- ja muita yrityksiä.

Hallituksen jäseniksi valittiin Birgitta Bröckl, puheenjohtaja, Henric Schmidt, varapuheenjohtaja, Kari Aarnio, Dick Essén, Göran Grönroos ja Christina Stolpe.

Leena Lehtonen

040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi