Voiko tekoäly kirjoittaa PK:n artikkelit?

Julkaistu:

Tämä on mielipidekirjoitus, mielipiteet ovat kirjoittajan omat.

Jokin aika sitten minulta kysyttiin, olemmeko me PK:n toimituksessa miettineet tekoälyn (AI) käyttämistä työssämme ja antaisimme robottien tehdä lehdet ja kirjoittaa artikkeleita. Kyseinen henkilö ehdotti myös, että julkaisemme jokaisessa PK:n numeroon tekoälyn avulla kirjoitetun artikkelin, jotta lukijat voisivat seurata miten tekoäly kehittyy ajan myötä. Tekoäly ei ole mikään uusi asia, se on ollut olemassa useita vuosikymmeniä, mutta viime vuosina kehitys on edennyt nopeasti. Åbo Akademi päätti hiljattain, että Åbo Akademin opiskelijat voivat käyttää chatbotteja opinnoissaan. AI-chatbot ChatGPT voi kerätä suuria määriä dataa ja tuottaa pitkiä, yhtenäisiä tekstejä ja ratkaista erilaisia ??tehtäviä. Mielenkiintoinen kysymys on silloin – voisivatko lukijat päätellä, minkä artikkelin PK:n toimittaja on kirjoittanut ja minkä tekoäly on tuottanut?

Yksinkertaisesti sanottuna tekoäly on tietokoneohjelmien ja robottien kyky jäljitellä ihmisten ja muiden eläinten luonnollista älykkyyttä. Tekoäly voi esimerkiksi oppia asioita aikaisemmista kokemuksista, ratkaista ongelmia, suunnitella tehtäviä ja yleistää. Toisin sanoen: tekoäly osaa varmasti kirjoittaa ihanteellisia, analysoivia ja informatiivisia tekstejä oikeilla teknisillä ominaisuuksilla – ilman kirjoitusvirheitä tai finlandismeja ja viittausvirheitä. Sitäkö me haluamme?

Ihmiset ovat aidosti kiinnostuneita ihmisistä ja haluavat usein lukea muiden ihmisten ajatuksista, mielipiteistä ja pohdinnoista. Onko tekoälyllä sosiaalisia taitoja? Tekoälyn tuottamista teksteistä ei luultavasti kannata etsiä tunteita, huumoria tai pohdintoja. Tämä saa minut ajattelemaan kaikkia eri ihmisiä, joita olen tavannut vuosien varrella, ja jotka ovat kertoneet minulle henkilökohtaisen tarinansa. Joskus kyse on vain ihmisyydestä – puhumisesta ja kuuntelemisesta. Henkilökohtaisesti kirjoitettu artikkeli, jossa on huumoria ja mielenkiintoisia pohdintoja, on arvostuksen arvoinen - vaikka pieniä kirjoitusvirhettä löytyy sieltä täältä. Täydellisyys ja virheettömyys on usein melko tylsää.

Urheilujournalismissa on jo pitkään käytetty tekoälyä, joka kirjoittaa otteluraportit salamannopeasti ja myös erittäin objektiivisesti. Tekoäly voisi varmaan hetkessä tehdä lyhyitä yhteenvetoja pitkistä ja raskaista uutisista. Täydellinen siis silloin, kun halutaan saada nopeasti uutisia nettiin. Tekoäly voisi varmasti myös automatisoida tiettyjä rutiinitehtäviä, ja vapauttaa meille toimittajille aikaa rasittavassa arjessa, jotta voisimme keskittyä henkilökohtaisempiin ja luovempiin projekteihin. Kuka tietää, miltä PK:n henkilöstö näyttää tulevaisuudessa – ja kuka tietää, livahtaako ehkä tulevaisuudessa satunnainen tekoälyartikkeli Paraisten Kuulutuksiin?

Malin Johansson

Toimittaja PK:ssa

Käännnös: Tuuli Meriläinen