Yhdistysvoimaa
Tämä on mielipidekirjoitus, mielipiteet ovat kirjoittajan omat.
Neljäsataakaksitoista. Niin monta yhdistystä on tällä hetkellä rekisteröity yhdistysrekisteriin Paraisten kaupungin alueella. Vanhimmat ovat toimineet yli 100 vuotta, nuorimmat vain muutaman kuukauden. Jotkut elävät hiljaiseloa uusia tulisieluja odottaessa. Toiset kuhisevat elämää ja toimintaa. Jokainen yhdistys, ja kaikkien yhdistysten summa, ovat joka tapauksessa todiste suuresta ja arvokkaasta sitoutumisesta – eilen ja tänään sekä huomista ajatellen.
Viime aikoina on puhuttu paljon elinvoimasta. Haluaisin sanoa, että suuri osa yhteiskunnan elinvoimaisuudesta heijastuu yhdistyselämään. Vauras yhteiskunta ei tarvitse vain yrityksiä ja hyviä kuluttajia. Vauras yhteiskunta tarvitsee myös hyviä kansalaisia, jotka puolustavat toisiaan, puolustavat yhteisiä etuja, ilman taloudellisia vaatimuksia. Heitä ei voi ostaa rahalla. Heitä ei voi valmistaa yrityksissä. Heitä kasvatetaan hitaasti ideavetoisissa järjestöissä, seurakunta- ja yhdistyselämässä. He muodostavat korvaamattoman perustan yhteiskunnan rakentamiselle ostovoimasta tai poliittisesta suuntautumisesta riippumatta.
Tässä ensimmäisessä yhdistyselämää käsittelevässä kolumnissani haluan katsoa hieman taaksepäin yhdistyselämän historialliseen merkitykseen Paraisten yhteiskuntarakenteessa. Kun 1800-luvun lopulla yritteliäiden julkisten koulujen opettajien kautta kulkenut nuorisoyhdistysliike pyyhkäisi ympäri maata, Paraislaiset innostuivat sen pyrkimyksistä edistää koulutusta ja terveellisiä tapoja.
Nuorisoyhdistykset eivät synnyttäneet vain kuoroja ja urheiluseuroja. Herättyä kiinnostusta koulutusta kohtaan jalostettiin uusissa yhdistyksissä jossa edistettiin korkeampaa koulutusta. Kansanopistosta ja yhteiskoulusta olivat konkreettisia tuloksia seurojen kokouksissa vatvotuista ajatuksista ja ihanteista.
Samaan aikaan alkoi muodostua maanviljelijöiden ja kalastajien kiltoja ja näiden yhdistysten kautta osuuskuntaliike saapui Paraisille. Osuuskuntaliikkeen kautta elinkeinoelämä sai vauhtia. Tähän voimme vielä lisätä Diakonaattiyhdistyksen ja Tuberkuloosiyhdistyksen, jotka vaikuttivat seurakuntadiakonian ja terveydenhuollon puolesta. Kaupungin palo- ja pelastuslaitoksen perusta on yhdistyselämässä ja vapaaehtoispalokunta on edelleen tärkeä toimija ja turvallisuustekijä laajassa saaristossamme.
Marttayhdistykset, partiokunnat, kotiseutu- ja kyläyhdistykset ovat kaikki omalla tavallaan edistäneet mielekkyyttä ja kehitystä, niin yksilöllisesti kuin kollektiivisestikin. Ajattele, millaisesta kulttuuritarjonnasta voimme nauttia Paraisilla, kiitos sekä esittävän taiteen että muun taiteen luovien kulttuuriyhdistysten! Voittoa tavoittelemattomalla yhdistyksellä on vastuu vain jäseniään kohtaan, mutta kuitenkin, koska ihanteet ja tavoitteet ovat sitä kauempana, monet yhdistykset kantavat laajan yhteiskunnallisen vastuun. He tekevät sen ilolla ja polttavalla mielenkiinnolla, hyvän asian puolesta, konkreettisin teoin. He tekevät uskomattoman paljon enemmän kuin mitä voidaan saavuttaa kunnallisilla päätöksillä.
Me kaikki, jotka elämme yhdistyselämää Paraisilla, voimme olla ylpeitä kaikesta siitä arvokkaasta, mitä olemme yhteisellä toiminnalla saavuttaneet. Jos Parainen haluaa elinvoimaa, Paraisten tulee myös vaalia tätä korvaamatonta yhdistävää voimaa.
Andreas von Bergmann Pargas Idrottsförening rf:n puheenjohtaja, yksi Paraisten lukemattomista yhdistyksistä
Käännös: Tuuli Meriläinen