Kiivastunnelmainen keskustelutilaisuus

Polisen näyttäytyi salissa kun keskustelu yltyi turhankin kovasanaiseksi. Kuva: Mikael Heinrichs.
Julkaistu:
Polisen näyttäytyi salissa kun keskustelu yltyi turhankin kovasanaiseksi. Kuva: Mikael Heinrichs.
Polisen näyttäytyi salissa kun keskustelu yltyi turhankin kovasanaiseksi. Kuva: Mikael Heinrichs.

Paraisten kaupungin ja Punaisen Ristin yhteisessä tiedotus- ja keskustelutilaisuudessa Norrgårdin kiinteistöön kaavaillun turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseen liittyen vallitsi ajoittain melko kiivas tunnelma. Asiallisetkin kysymykset hukkuivat ajoittain vajaan viidentoista kriittisen äänen alle, kun tilaisuus yltyi huutomyrskyyn jo lähes alkumetreillä. Suuri osa kriittisimmistä äänistä eivät edes olleet paraislaisia, vaan tietojen mukaan Turusta ja Raisiosta. Heillä on tapana kiertää alueen vastaavanlaisia tilaisuuksia esittämässä mielipiteitään äänekkäästi. Suurimmaksi osaksi he kritisoivat maahanmuuttoa yleisemmällä tasolla, Paraisten asiat eivät heitä tuntuneet liiemmin kiinnostavan.

Näin ollen tilaisuuden anti oli hieman odotettua laihempaa, mutta oli joukossa muutamia asiallisiakin kysymyksiä. Eräs Vepossa asuva nainen kysyi muun muassa syitä siihen, miksei kaupunki ollut lainkaan kuullut alueella asuvien mielipiteitä päättäessään vastaanottokeskuksen sijoittamisesta Norrgårdin alueelle.

Toiset ilmaisivat huolestuneisuuttaan tilanteesta, toiset kommentit olivat puolestaan pikemmin henkilökohtaisuuksiin ja yleistämiseen meneviä herjoja ja uhkailuakin muistuttavia. Tiuhaan tahtiin salin takaosasta kaikuneet huudot eivät oikeastaan lainkaan liittyneet keskustelun aiheeseen, tai ainakaan siihen mistä oli alunperin tarkoitus keskustella.

- Tulemme varmasti järjestämään uuden vastaavan tilaisuuden myöhemmässä vaiheessa, kaupunginjohtaja Patrik Nygrén totesi. Hän kutsui yhteistuumin komissario Jan Storingin kanssa paikalle lisäpartioita, mutta poliisin ei tarvinnut ryhtyä toimenpiteisiin kaupungintalolla.

Nauvolaiset turvapaikanhakijat, jotka siis ovat tulossa Norrgårdiin 1. toukokuuta jättivät tilaisuuden reilun tunnin jälkeen, useat itkien. Vaikka yhteistä kieltä ei löytynyt, tunnelmasta ei voinut erehtyä.

Monet kommentoijat osoittivat olevansa eri mieltä kovaäänisten kriitikkojen kanssa, heidän joukossaan Paraisille 15 vuotta sitten muuttanut rouva, joka ei sanonut enää tunnistavan sitä Paraista, jonne hän aikoinaan muutti.

Kattavampi juttu keskustelutilaisuudesta julkaistaan torstain painetussa lehdessä.

Mikael Heinrichs

050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi