Monet opiskelijat kehuvat uutta Brava-oppimiskeskusta: “Uudet tilat tuovat uutta positiivista energiaa”

Haastattelu käynnissä. Toimipistepäällikkö Linda Glasberg-Lindholm: -Toimipistepäällikkönä olen vastuussa päivittäisestä toiminnasta ja turvallisuudesta Axxellin uudessa koulurakennuksessa sekä Vapparintien asuntolassa.
Julkaistu:

Axxellin kolmannen vuoden opiskelijat ovat ”Yhteiskunnassa ja kansalaisena toimiminen” -kurssin puitteissa haastatelleet Bravan oppimiskeskuksen opettajia ja opiskelijoita selvittääkseen, millaista toimintaa siellä on ja mitä ajatuksia heillä on uudesta koulusta.

Bravan oppimiskeskukseen muuton myötä koulussamme moni asia on muuttunut. Saimme uuden toimipistepäällikön ja oman kahvilan. Moni on ihmetellyt, mitä on tapahtunut kosmetologisalongille ja harjoitteluravintolalle, joten selvitimme asiaa, ja haastattelimme heitä, joilta vastaukset löytyvät. Ensin kysyimme toimipisteemme päälliköltä Linda Glasberg-Lindholmilta, mikä hänen roolinsa tarkalleen on ja mitä hän tekee:

– Toimin Axxell Paraisten toimipistepäällikkönä ja toimin Paraisilla, Turussa ja Karjaalla toimivan kaupan, merenkulun ja matkailun yksikköpäällikkönä. Toimipistepäällikkönä olen vastuussa päivittäisestä toiminnasta ja turvallisuudesta täällä Axxellin uudessa koulurakennuksessa sekä Vapparintien asuntolassa.

Paraisten Axxellissa koulutetaan talonrakentajia, sähkö- ja automaatioasentajia, kokkeja, kosmetologeja ja lähihoitajia. Koulutuksista osa on suunnattu nuorille ja osa aikuisille. Tarjolla on myös HUX-koulutus. HUX voi olla vaihtoehto niille, jotka haluavat kokeilla eri toimialoja ja vielä miettivät, mitä he haluavat opiskella. Tämän lisäksi koulu tarjoaa erilaisia lyhytkursseja, kuten hygienia- ja tarjoilupassikursseja. Täältä löytyy myös konelaboratorio Turun Axxellissa merenkulkua opiskeleville.

Axxellissa on myös mahdollisuus opiskella oppisopimuksella. Tämä tarkoittaa, että sinulla on työpaikka ja käyt silloin tällöin koulussa esimerkiksi teoriatunneilla. Voit myös yhdistää ammatilliset opinnot koulussa oppisopimuskoulutukseen. Tämä koulutusmuoto on tarjolla sekä nuorille että aikuisille.

Onko sinulla mielipiteitä uuteen kouluun muuttamisesta?

– Minusta on hauskaa saada uusi, raikas ja moderni koulurakennus. On myös mukavaa, että kaikki koulut ovat yhteydessä toisiinsa, odotamme yhteistyötä.

Sitten haastattelimme Linnéa Nyström-Salosta, joka huolehtii uudesta kahvilasta.

Linnéa Nyström-Salosta huolehtii uudesta kahvilasta.

Kerro meille hieman kahvilatoiminnasta!

– Kahvilamme, joka on tällä hetkellä Axxellin opiskelijoiden ja henkilökunnan käytettävissä, löytyy auditoriosta. Täällä myyn sekä suolaisia että makeita tuotteita, kuten voileipiä, leivonnaisia, makeisia ja juomia. Voit myös kertoa toiveesi siitä, mitä haluaisit että kahvilassa myydään, ja olet tervetullut tekemään ehdotuksia siitä, miten voisimme kehittää toimintaa.

Onko kahvila tulevaisuudessa avoin muille kuin Axxell-opiskelijoille?

– Kahvila on ainakin syyslomaan asti avoinna vain Axellin opiskelijoille ja opettajille. Sen jälkeen on suunnitelmissa, että mahdollisesti myös muut, kuten esimerkiksi lukio-opiskelijat voisivat käyttää kahvilaa. Lopulliset suunnitelmat ovat vielä epäselviä ja lisätietoja tulee myöhemmin.

Nyström-Salosen tehtäviin kuuluu kahvilan hoito ja ylläpito sekä keittiössä auttaminen. Hän leipoo myös kahvilan vitriinissä ostettavissa olevat leivonnaiset. Sekä opiskelijat että henkilökunta ovat tervetulleita tekemään ehdotuksia siitä, mitä kahvilan kanssa voitaisiin tehdä, esimerkiksi erilaisia teemoja ennen pyhiä ja muuta vastaavaa. Hänen mielestään olisi myös kiva saada kahvilalle nimi.

Mitä mieltä olet uudesta koulusta?

– Se on raikkaan tuntuinen ja siellä on mukava työskennellä. Kaikki on uutta, joten haasteita on, mutta ei ole mitään sellaista, mitä emme voi ratkaista yhdessä.

Kysyimme myös salongista kosmetologian opettaja Nina Ahlforsilta. Koulurakennukseen on avautunut myös kosmetologian opiskelijoiden kauneushoitola Esthetica. Asiakaskuntaan kuuluu sekä uusia asiakkaita että kanta-asiakkaita. Salonkia markkinoidaan Facebook-sivun kautta ja joskus myös Axxellin Instagram-tilillä. Voit varata ajan soittamalla salonkiin tai kirjoittamalla viestin Facebook-sivun kautta. Facebookin kautta voi myös seurata, mitä palveluita tarjotaan ja mitkä aukioloajat ovat, koska ne riippuvat siitä, millaisia hoitoja opiskelijat parhaillaan harjoittelevat.

Uudessa koulurakennuksessa salonkiin on sisäänkäynti Koulukadulta. Ikkunoiden teippaukset eivät ole vielä paikoillaan, mutta sitten kun ikkunat on teipattu, salonki näkyy paremmin myös ulkopuolelta.

Kosmetologian opettaja Nina Ahlfors.

Millaiset hinnat teillä on?

– Hintamme ovat edulliset, koska erilaiset hoidot ovat opiskelijoiden tekemiä. Tämä tarkoittaa, että hoidot voivat kestää esimerkiksi hieman kauemmin. Hoitomme ovat yleensä suosittuja ja on tärkeää, että opiskelijamme pääsevät harjoittelemaan ulkopuolisten asiakkaiden kanssa harjoittelunsa aikana.

Mitä mieltä olet uudesta koulusta?

– Minusta tuntuu hyvältä olla uudessa koulussa. Kaikki täällä on uutta ja täällä on hyvät tilat. Tiloilla on myös hieno muotoilu ja täällä on hyvät säilytystilat. Uudet tilat tuovat uutta positiivista energiaa sekä opiskelijoille että henkilökunnalle.

Lopuksi kysyimme kokkiopettaja Cecilia Skaag-Karlssonilta ”Kök & sal” -harjoitusravintolasta, joka avataan pienessä mittakaavassa ja etsii muotonsa syksyn aikana. Ravintolalle on varattu muutama pöytä koulun ruokasalista.

Kokkiopettaja  Cecilia Skaag-Karlsson.

Miten olette ajatelleet varaamista ja markkinointia?

– Olemme suunnitelleet, että puhelinvarauksessa on sama järjestelmä kuin ennen. Ravintolan Facebook-sivuilla (Övningsrestaurang Kök & Sal) ja Axxellin Instagram-tilillä voit seurata syksyn ajan ja saada tietoa ravintolasta.

Millaista ruokaa teette ja millaiset hinnat ovat?

– Ruoka on skandinaavista ja tarjoillaan à la carte -ruokana. Tämä tarkoittaa kolmen ruokalajin lounasta, joka luultavasti maksaa 12–14 euroa.

Ravintolatoiminta on suunnattu kaikille kiinnostuneille, ulkopuolisille vieraille sekä opiskelijoille ja henkilökunnalle.

Mitä mieltä olet muutosta uuteen kouluun?

-– Uudessa rakennuksessa on vielä paljon, johon emme ole tottuneet, ja kestää jonkin aikaa ennen kuin saamme kaiken hallintaan, mutta pikkuhiljaa myös epävarmat ja uudet asiat selkenevät.

Haastattelimme myös joitain muita Axxell Paraisilla työskentelevistä noin 30 henkilöstä. Maria Lindell-Luukkonen on itse asiassa äidinkielen opettaja, mutta tällä hetkellä Axxellin tutkinto-ohjaajan sijainen. Tutkinto-ohjaajana hän ohjaa opiskelijoiden opintoja. Hän on työskennellyt 14 vuotta Axxellissa ja hänen mielestään parasta työssä on viettää aikaa opiskelijoiden kanssa.

Tutkinto-ohjaajana Maria Lindell-Luukkonen ohjaa opiskelijoiden opintoja.

Jonas Gestranius on työskennellyt rakennusalan opettajana viisi vuotta. Hän pitää koulua myös mukavana, mutta huomauttaa, että haasteita riittää.

Kerro meille hauska tarina, joka tapahtui sinulle Axxellissa!

– Olimme toisen vuoden rakennusalan opiskelijoiden kanssa opintovierailulla Ammattiopisto Noviassa Tammisaaressa. Vierailu oli onnistunut ja johti siihen, että suuri osa opiskelijoistamme haki ja hyväksyttiin rakennusmestari- ja insinöörikursseille alan jatko-opintoihin. Olen myös itse opiskellut siellä ja viihtynyt hyvin!

Joel Mattsson työskentelee sähkö- ja automaatio-opettajana ja hänen mielestään työssä parasta on oppilaan edistymisen seuraaminen. Uusi koulu on hänen mielestään odotettua parempi.

Kerro meille hauska tarina, joka tapahtui sinulle Axxellissa!

– Hauskoja tarinoita syntyy joka päivä, kun työskentelee nuorten kanssa! Hauska asia, jonka muistan viime vuodelta, oli, kun opiskelija oli kytkenyt väärin harjoituskopissa ja pyysin häntä kytkemään johdot uudelleen. Samaan aikaan kun hän kytki johdot uudestaan, koulussa oli sähkökatkos, ja kyseinen henkilö luuli sen olevan hänen vikansa. Hän sai lievän paniikkikohtauksen.

Sähköopettaja Joel Mattsson ja rakennusalan opettaja Jonas Gestranius.

Camilla Karlsson on työskennellyt kolme vuotta keittiöpäällikkönä, mutta yhteensä viisi vuotta Axxellissa. Hän pitää asiakaspalvelusta ja kontaktista opiskelijoiden kanssa ja sanoo, että sekä ruokasali että keittiö ovat todella hyviä.

Camilla Karlsson on työskennellyt kolme vuotta keittiöpäällikkönä.

Hanna Anttila työskentelee koulunkouluvalmentajana ja hänen tehtävänsä on olla koulussa ylimääräinen aikuinen, joka on helposti tavoitettavissa ja jonka kanssa voi puhua matalalla kynnyksellä. Hän pitää nuorten kanssa työskentelystä.

Hanna Anttila työskentelee koulunkouluvalmentajana.

Mitä mieltä olet uudesta koulustamme?

– Olen iloisesti yllättynyt. Luulin, että se olisi ahtaampi kuin se on.

Osa meistä haastatteli naapureitamme, jotka tarjoavat toisen asteen koulutusta täällä Bravassa. Juttelimme Pargas svenska gymnasiumin ja Paraisten lukion opiskelijoiden sekä erityisammatillisen oppilaitoksen Optiman yhden opettajan kanssa.

Erin Bäckman opiskelee Pargas svenska gymnasiumissa.

Mitä odotat Axxellilta uutena naapurina?

– Että tekisimme yhteistyötä Axxellin kanssa.

Mitä suunnitelmia sinulla on toiselta asteelta valmistumisen jälkeen?

– Harkitsen välivuotta tai lähden heti opiskelemaan psykologiksi.

Lina Nygrén, opiskelee Pargas svenska gymnasiumissa.

Mitä odotat Axxellilta uutena naapurina?

– Että koulujen välillä järjestettäisiin erilaisia tapahtumia.

Mitä suunnitelmia sinulla on toisesta vaiheesta valmistumisen jälkeen?

– Jatkaa yliopistoon ja opiskella lakioppia.

Xolani Bahne, opiskelee Pargas svenska gymnasiumissa.

Mitä odotat Axxellilta uutena naapurina?

– Odotan hyvää yhteistyötä koulujen ja uusien ystävien välillä.

Mitä suunnitelmia sinulla on toiselta asteelta valmistumisen jälkeen?

– Haluan opiskella politiikkaa ja taloustiedettä Hankenissa Turussa.

Xolani Bahne, Lina Nygrén ja Erin Bäckman.

Lina Röntynen, opiskelee Paraisten Lukiossa Bravassa

Mitä odotat Axxellilta uutena naapurina?

– Että saan tutustua uusiin ihmisiin.

Mitä suunnitelmia sinulla on toiselta asteelta valmistumisen jälkeen?

– Poliisiopisto

Jasmin Silvola, opiskelee Paraisten Lukiossa

Mitä odotat Axxellilta uutena naapurina?

– Että voin ostaa välipaloja Axxellin kahvilasta.

Mitä suunnitelmia sinulla on toiselta asteelta valmistumisen jälkeen?

– Haluan opiskella kauppakorkeakoulussa.

Jasmin-Silvola ja Lina-Röntynen.

Eva Menon, opettaja Optimassa

Mikä työtehtäväsi on?

– Työskentelen opettajana Hux sp -linjallamme (sp tarkoittaa erityisopetusta). Hux sp on koulutus joka ohjaa paljon lisätukea ja apua tarvitsevat nuoret lisäopintoihin.

Millaisia odotuksia sinulla on Axxellin suhteen uutena naapurina?

– Se on meille suuri mahdollisuus, koska olemme nyt naapureita ja meillä on korkeat odotukset hyvälle yhteistyölle.

Mikä Optima on?

– Ammattikoulu Optima on ainoa ruotsinkielinen koulu Suomessa, jolla on oikeus järjestää erityisopetusta, erityistukea vaativaa erityisopetusta (VET), toisella asteella.

Optiman päätoimipaikka on Pietarsaaressa, mutta erityisopetusta on tarjolla monissa paikoissa ympäri Suomea, muun muassa Vaasassa, Pietarsaaressa, Helsingissä ja täällä Paraisilla.

Millaisia opintosuuntia täältä Bravasta löytyy?

– Meillä on kaksi opintosuuntaa, nämä ovat Telma ja Hux sp.

Mitä niillä opiskellaan?

– Telmassa harjoitellaan itsenäistymistä, jotta voi jatkossa asua yksin tai yhdessä muiden kanssa esimerkiksi asuntolassa. Telma myös valmentaa opiskelijoita työelämään tuella tai ilman. Koulutuksen pituus vaihtelee opiskelijan tarpeiden mukaan.

Miten Hux,sp toimii?

– Hux sp on yksivuotinen koulutus, jonka jälkeen opiskelijoiden on tarkoitus jatkaa esimerkiksi ammatillisessa koulutuksessa. Vierailemme vuoden aikana erilaisilla kouluilla ja työpaikoilla, joissa saatat haluta työskennellä tai opiskella tulevaisuudessa. Kaikilla opiskelijoillamme on yksilöllinen koulutussuunnitelma.

Eva Menon.

Oliver Holmström, sähköopiskelija, Axxell

Millaista on opiskella Paraisten Axxellissa?

– Hauskaa, ei mitään huonoa toistaiseksi.

Millainen yhteisö on Paraisten Axxellissa?

– Erittäin hyvä, olen saanut ystäviä ja viihdyn.

Mitä mieltä olet uudesta koulurakennuksesta?

– Mielestäni uusi koulurakennus on erittäin raikas ja miellyttävä.

Mitä mieltä olet kouluruoasta?

– Kouluruoka on erittäin hyvää ja maukasta.

Oliver Holmström.

Aron Lindblom, sähköopiskelija, Axxell

Millaista on opiskella Paraisten Axxellissa?

–Todella mukavaa, tuntuu siltä, että opiskelen oikeaa alaa!

Millainen yhteisö on Paraisten Axxellissa?

– Yhteisö toimii erittäin hyvin ja minulla on hyviä ystäviä.

Mitä mieltä olet uudesta koulurakennuksesta?

– Uusi rakennus on hyvä, mutta se voisi olla paremmin suunniteltu.

Mitä mieltä olet asuntolasta, jos asut siellä?

– Asuntolassa on hyvä ja mukava asua, mutta aika vähän paikkoja löytyy, kaikille halukkaille ei ole tilaa.

Mitä mieltä olet kouluruoasta?

– Minusta se on hyvää ja ruuan maku saa minut hyvälle tuulelle!

Aron Lindblom.

Julia Willstedt ja Jasmine Sundberg, opiskelijat, Axxell

Millaista on opiskella Paraisten Axxellissa?

– Hyvää ja hauskaa, erityisen mukavaa on ollut tavata uusia ystäviä.

Millainen yhteisö on Paraisten Axxellissa on?

– Yhteisö toimii koulussa erittäin hyvin.

Mitä mieltä olette uudesta koulurakennuksesta?

– Koulutalo on mukava ja juuri oikean kokoinen. Se on mukava, siellä ei ole ollenkaan tungosta, joten kaikille on tilaa.

Mitä mieltä olette kouluruoasta?

– Kouluruoka on hyvää ja paljon parempaa kuin yläasteella!

Julia Willstedt ja Jasmine Sundberg.

Leo Engström, sähköopiskelija, Axxell

Millaista on opiskella Paraisten Axxellissa?

– Se on rauhallista ja mukavaa.

Millainen yhteisö on?

– Yhteisö on parempi kuin yläasteella

Mitä mieltä olet uudesta koulurakennuksesta?

– Edellinen rakennus oli parempi.

Mitä mieltä olet kouluruoasta?

– Ruoka on todellakin hyvää, paljon parempaa kuin yläasteella.

Leo Engström.

Felix Ölander, opiskelija, Axxell

Millaista on opiskella Paraisten Axxellissa?

– Hauskaa, Axxellissa opiskelu on klassikko.

Millainen yhteisö on?

– Yhteisö on kyllä ainutlaatuinen.

Mitä mieltä olet uudesta koulurakennuksesta?

– Uudessa rakennuksessa on vielä paljon mitä pitäisi muuttaa, siellä kaikuu esimerkiksi paljon. En ole tyytyväinen.

Mitä mieltä olet kouluruoasta?

– Kouluruoka on hyvää, nacholautanen on suosikkiruokaani.

Felix Ölander.

Linus Abrahamsson, Nosipho Bahne, Linus Blomander, Benjamin Henriksson, Joel Hermansson, Lee Illman, Klara Järvinen, Tobias Karlsson, Kristian Korpi, Aron Lindblom, Lucas Lindholm, Max Lindholm, Artur Reima, Cassandra Ridberg, Hugo Rosing, Julia Strand, Oskar Söderblom, Wilma Wide ja Edwin Wikstedt, Mariella Kronström,opettaja

Käännös: Tuuli Meriläinen