Uinti Seinessä – ei kiitos!

Julkaistu:

Tämä on mielipidekirjoitus, mielipiteet ovat kirjoittajan omat.

Pariisissa asuvat tietävät, että elokuussa on lomakausi ja kaikki lähtevät lomalle. Tänä vuonna elokuu alkoi kuukautta aiemmin olympialaisten myötä. Heinäkuun lopussa kaupunki oli ihan tyhjä! Tavallisesti tupaten täynnä olevat kadut olivat puolityhjät, ja naapuri saattoi pitää juhlia ja musiikkia kovalla pikkutunneille asti ilman että poliisit saapuivat paikalle keskeyttääkseen juhlinnan. Kaduilla näkyi vain väkeä shorteissa, sukat sandaaleissa, muovisadetakeissa, baskerit vinosti päässään, Paris 2024 -t-paitoja. Siitä tiesi, että kyse oli turisteista. Toinen tärkeä yksityiskohta on, että he tosiaan hymyilevät (pariisilaiset tykkäävät murjottaa).

Olympialaiset toivat muitakin muutoksia. Vuoden alussa koko kaupunki oli yhtä pakettia! Suosituimpia alueita ehostettiin, kodittomia karkotettiin toisiin kortteleihin ja metalliaita asennettiin läpi kaupungin. Yksi suosituista rakennuksista, jota kutsutaan leivonnaisen mukaan Madeleineksi, puhdistettiin vain etupuoleltaan, sillä sen saattoi nähdä Place de Concordelta, missä osa kisoista käytiin. Ehkäpä aika ja voimavarat loppuivat kesken? Metrolippujen hinnat kipusivat kahdesta eurosta yli neljään euroon. Poliiseja oli paljon liikkeellä, ja taivaalla surrasi helikoptereita. Lintujen laulu korvautui tööttäyksillä, kun autojonot pitenivät ja etenivät hitaasti uusien ajoreittien vuoksi. Jos halusi kävellä tai pyöräillä ”salmen toiselle puolelle”, piti olla erityinen passi, joka tarkastettiin huolellisesti. Menemmekö ajassa taaksepäin?

Jotakin myönteistä olympialaisista koitui. Kadulla sai pitää pienen tauon, oman rauhan ja hiljaisuuden. Ei tarvinnut jonottaa, ja kaikissa omissa suosikkiravintoloissa ja -baareissa oli vapaita pöytiä. Meitä lähellä olevassa kahvilassa oli parhaita leivoksia vielä jäljellä jopa myöhään iltapäivällä.

Sitä saattoi vitsailla eri kielistä ja arvuutella, mistä turistit ovat kotoisin. He halusivat sellaisia tatuointeja kuin ”oui”, ”Paris”, Eiffel-torni tai kroissantti. Vähän erilaista ja hauskaa tatuoitavaa.

Instagramista näki videon, jossa pariisilaiset ja tunnetut ranskalaiset uivat Seinessä tai tunnetussa Saint Martinin kanaalissa. Vähän tuli skeptinen olo, jos on nähnyt elokuvan ”Sous la Seine” Netflixissä. Väitettiin, että joki oli puhdas, puhdistettu. Ennen kuin Seine niin sanotusti koeuitaisiin, julkaisi eräs vallankumouksellinen ryhmä sovelluksen ”Kakkaa Seineen” estääkseen pormestari Anne Hidalgon uimisen joessa.

Sovelluksen avulla saattoi siis laskea asuinpaikasta riippuen, milloin oma pökäle saapuisi Pariisin keskustaan juuri kyseisenä päivänä… Kun tämä päivä koitti, väitettiin että on liian tuulista ja liian kova virtaus Seine-joessa. Oikeana uintipäivänä asiasta ilmoitettiin vain pari tuntia ennen tapahtumaa. Hän väitti, että vesi oli oikein lämmintä ja mukavaa. Ei kiitos, sanon minä.

Ehkä mietitte, osallistuinko olympialaisten avajaisiin? En osallistunut. Näenkö Eiffel-tornin asunnostani? En sitäkään. Näinkö kun olympiatuli nousi Pariisin yötaivaalle? Instagramista, kuten kaikki muutkin. Ironista kyllä.

Sandra Wallin/Sandy Bee

Vapaan taiteen pinoneeri ja tatuoija, Pariisi

Käännös: Sari Sarelius