Yhdistysvoimaa

PK
Mies kauluspaidassa.
Andreas von Bergmann
Julkaistu:

Tämä on mielipidekirjoitus, mielipiteet ovat kirjoittajan omat.

Olen muutamassa kolumnissa jakanut ajatuksiani Paraisten rikkaasta yhdistyselämästä. Aloitin aikoinaan kolumnisarjani toteamalla, että yhdistyksillä on ollut keskeinen rooli yhteiskunnan rakentamisessa. Tällä kertaa ajattelin yhdistysfilosofoida hieman syvällisemmin ja esittää rohkean väitteen: yhdistysvoima on voima, joka ylläpitää koko olemassaoloa!

Suurin osa ympärillämme olevasta materiasta koostuu nimittäin yhdisteistä. Materia koostuu molekyyleistä, jotka ovat atomiyhdisteitä, kemiallisia yhdisteitä. Elintärkeä vesi, jota juomme ja jossa pesemme itsemme ja jolla kastelemme satomme, on yhtä paljon yhdiste kuin se kalkkikivi, jota olemme täällä Paraisilla louhineet monien sukupolvien ajan peruskalliosta. Tämä ilmiö, että tietyt asiat sopivat yhteen on kulkenut mukana mallina alusta asti.

Yhdistys sosiologisena ilmiönä sääntöineen ja jäsenrekistereineen on paljon uudempi keksintö, mutta nykyaikaina kuitenkin jotain perinteikästä. Samaan aikaan ajatus ihmisten kokoamisesta yhteen idean ympärille työskentelemään yhteisten päämäärien puolesta yhdistyksen nimen alla oli vain laajennus saavutetulle malleille. Uskonnollisissa yhteyksissä ajatus yhdistymisestä, yhteisön rakentamisesta on aina ollut keskeistä. Kaupunkien killat ja maaseudun kyläyhdistykset olivat eräänlaisia yhdistysmuotoja, joilla oli päämäärä ja merkitys, kunnes uudet tavoitteet ja uudet ihanteet vaativat uusia yhdistysajattelun muotoja. Uudet viestintämahdollisuudet toivat uusia mahdollisuuksia yhdistyä.

Vesi ja kalkkikivi ovat yhdisteitä, halusivatpa ne siitä tai eivät. Ne eivät voi itse vaikuttaa yhdistävään voimaan. Meillä, Suomen tasavallan kansalaisilla, on yhdistymisvapaus, mutta kuitenkin yksi ja toinen meistä on yhdistymisvallan houkuttelema ja kirjautuu jäsenluetteloihin siellä ja täällä. Jotkut kokevat tämän varmaan enemmän tai vähemmän pakkona, mutta haluaisin väittää, että se on osa luonnon kulkua.

Yhdistymisen voima on monta kertaa vahvempi kuin yksilön vastahakoisuus ja haluttomuus yhteisön rakentamiseen järjestäytyneissä muodoissa.

Veden ja kalkkikiven liitoksilla on merkitys, ei niille itselleen, vaan meille kansalaisille. Meillä kansalaisilla on myös etuoikeus perustaa yhdistyksiä, joilla on merkitystä juuri meille. Kun annat yhdistymisvoiman vaalia itseäsi, sinusta tulee osa voimaa - ja se antaa sinulle sekä voiman, tavoitteet että merkityksen.

Käännös: Tuuli Meriläinen

Andreas von Bergmann
Yhdistysfilosofi
Julkaistu: